Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, trimis în judecată de DNA, într-un nou dosar, pentru fapte de corupţie

Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de DNA Constanţa, într-un nou dosar, fiind acuzat de abuz în serviciu, mărturie mincinoasă şi inducerea în eroare a organelor judiciare. Alături de acesta au fost trimişi în judecată şi alţi angajaţi.

1488 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, trimis în judecată de DNA, într-un nou dosar, pentru fapte de corupţie

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, trimis în judecată de DNA, într-un nou dosar, pentru fapte de corupţie

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată vineri, acesta fiind acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi de abuz în serviciu în formă continuată.

Alături de Teodosie, a fost trimis în judecată, tot în stare de libertate, şi Neculai Poalelungi, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcţionar public în sensul legii penale), care este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu în formă continuată. DNA mai precizează că a dispus trimiterea în judecată şi a lui Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, acesta fiind acuzat de complicitate la de abuz în serviciu în formă continuată.

„La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, şi alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracţiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei. (comunicat nr. 128/VIII/3 din 3 februarie 2017). În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menţionată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanţa un denunţ prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, în cuprinsul sesizării, Arhiepiscopul Teodosie, „în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi, ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului”.

„Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective.
În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menţionate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de inculpatul Stoichin Ciprian (sub coordonarea inculpatului Poalelungi Neculai), arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinţă şi cu încălcarea dispoziţiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajaţi din funcţiile deţinute în cadrul Arhiepiscopiei şi suspendarea drepturilor salariale conferite acestora”, mai arată procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici