Asociaţia "Cuţu, cuţu": Nu am trimis câini în străinătate. Băncescu să numească ONG-urile pentru care are dovezi

Asociaţia "Cuţu, cuţu" transmite că nu a trimis niciodată câini în afara ţării iar coordonatorul ASPA Răzvan Băncescu ar trebui să dea numele ONG-urilor pentru care are dovezi că ar fi trimis în străinătate câini folosiţi pentru zoofilie.

359 afișări
Imaginea articolului Asociaţia "Cuţu, cuţu": Nu am trimis câini în străinătate. Băncescu să numească ONG-urile pentru care are dovezi

Asociaţia "Cuţu, cuţu": Nu am trimis câini în străinătate. Băncescu să numească ONG-urile pentru care are dovezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii asociaţiei precizează că nu au trimis niciodată câini în afara ţării, fapt ce poate fi verificat în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân şi în documentele autorităţilor sanitar-veterinare.

Precizarea este făcută în contextul în care, joi, coordonatorul de proiect al ASPA Răzvan Băncescu a acuzat ONG-urile pentru protecţia animalelor de ilegalităţi, declarând că peste 90% din câinii adoptaţi internaţional sunt folosiţi în alte scopuri, unii ajungând în bordeluri din Europa de Vest şi fiind folosiţi pentru zoofilie.

Potrivit reprezentanţilor "Cuţu, cuţu", acuzaţia de zoofilie este una extrem de gravă iar Răzvan Băncescu ar trebui să dea numele ONG-urilor pentru care are dovezi în acest sens, "pentru a nu denigra toate organizaţiile serioase şi muncitoare".

"În loc să-şi apropie ONG-urile, cum ar fi normal pentru un reprezentant al statului, şi să lucreze cu ele pentru binele animalelor şi al oamenilor, Răzvan Băncescu aruncă în permanenţă acuzaţii asupra lor, ceea ce este nepermis. În curând se va aproba bugetul ASPA şi probabil (Băncescu, n.r.) doreşte să abată atenţia de la sumele fabuloase care vor fi încasate", se arată în comunicatul asociaţiei.

Reprezentanţii acesteia mai spun că şi ei îşi doresc mai multă transparenţă privind adopţiile internaţionale, ca fiecare câine sau pisică care părăseşte ţara să poată fi vizitată ulterior de cel care i-a purtat de grijă înainte şi să aibă contract de adopţie internaţional cu clauze şi cunoaşterea exactă a adoptatorului, chiar dacă sunt intermediari.

"Ar trebui ca adopţiile internaţionale să fie reglementate prin lege. Parlamentul a primit un astfel de proiect de la o organizatie pentru protectia animalelor în 2013, dar nu l-a aporbat", mai spun reprezentanţii Asociaţiei "Cuţu, cuţu".

În ceea ce priveşte acuzaţiile de zoofilie, pentru care a prezentat mai multe fotografii, Răzvan Băncescu a spus că din imagini se vede că sunt folosiţi foarte puţini câini de rasă, cele mai multe exemplare fiind "maidanezi".

"Sursa (de câini, n.r.) pentru Europa de Vest, şi cel mai mult Germania şi Danemarca, este reprezentată de România şi Bulgaria. Nu pot să spun că Azorel, de pe strada Lăcătuşului nr. 5, a ajuns în Germania, la bordelul lui Franz, dar legătura este că pleacă afară volume foarte mari de câini şi numai 10 la sută ajung la adopţia reală, 90 la sută fiind folosiţi în alte activităţi", a mai spus Răzvan Băncescu, precizând că există dovedi în acest sens, care au fost deja prezentate procurorilor.

Tot în privinţa adopţiilor internaţionale, coordonatorul de proiect de la ASPA a arătat că, în 2014, au ieşit din România, cu paşapoarte emise de la Bucureşti, peste 20.000 de câini.

"Dintre acestea, două-trei mii de exemplare au ajuns la adoptator, restul ajung în alte scopuri. Sunt implicate şi persoane din străinătate, pentru că problema este transfrontalieră, şi persoane din viaţa publică din România, ONG-uri şi alte persoane fizice", a mai spus Băncescu.

El a precizat că, la nivelul anului 2013, prezenţa câinilor pe străzi le-a adus unor organizaţii nonguvernamentale din Bucureşti peste 6 milioane de euro, din care au fost fiscalizaţi doar 1,3 milioane de euro. La destinaţie, maidanezii din Bucureşti au valorat peste 20 de milioane de euro, potrivit Băncescu.

"Nu vom tolera imixtiunea diverselor ONG-uri cu interese, mai mult decât dovedite, privind stocul permanent de câini din Bucureşti pe care l-au avut la dispoziţie atâţia ani pentru exporturile lor", a mai spus Răzvan Băncescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici