Aspazia Droniuc, denunţător în dosarul fostului primar din Cluj, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare

Femeia de afaceri Aspazia Droniuc, denunţător şi coinculpat în dosarul de corupţie al fostului primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, a fost condamnată, vineri, de Curtea de Apel Târgu Mureş, la trei ani de închisoare cu suspendare.

720 afișări
Imaginea articolului Aspazia Droniuc, denunţător în dosarul fostului primar din Cluj, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare

Aspazia Droniuc, denunţător în dosarul fostului primar din Cluj, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare (Imagine: Shutterstock)

Aspazia Droniuc este învinuită în acest dosar de cumpărare de influenţă în formă continuată, spălare de bani în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Curtea de Apel Târgu Mureş a condamnat-o pentru toate infracţiunile de care era acuzată, apoi a contopit pedepsele, menţinându-o pe cea mai mare, respectiv trei ani de închisoare şi hotărând suspendarea executării.

Astfel, Aspazia Droniuc a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, la trei ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi la nouă luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, tot sub formă continuată.

Curtea de Apel a decis anularea suspendării executării pedepsei pe care Aspazia Droniuc a primit-o de la Tribunalul Cluj în acest an în dosarul în care mai era acuzat şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, pentru dare de mită, pedeapsa fiind de un an şi zece luni de închisoare.

Instanţa a constatat că cele trei infracţiuni pentru care a condamnat-o vineri sunt concurente cu fapta din dosarul Bica şi ca atare a decis contopirea pedepselor, reţinând pedeapsa cea mai mare, de trei ani de închisoare.

Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus suspendarea executării, stabilind un termen de şase ani de încercare, inculpata fiind dată sub supravegherea serviciului de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj.

Aspaziei Droniuc i s-a interzis exercitarea unor drepturi precum cel de a fi ales într-o funcţie publică şi s-au fixat o serie de sarcini, printre care să se prezinte la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj ori de câte ori este chemată, să anunţe schimbarea domiciliului, a locului de muncă. Totodată, i s-a interzis să ia legătura în termenul de încercare de şase ani cu fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, cu soţia acestuia Monica Apostu şi, de asemenea, cu Radu Bica.

Instanţa a mai decis anularea unor contracte de asistenţă juridică şi a unor facturi emise de cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu în relaţia cu firma reprezentată de Droniuc, "Goupe Frarom Agent de asigurare SRL".

De asemenea, Droniuc urmează să achite statului cheltuieli judiciare aferente soluţionării cauzei, în valoare de 5.350 de lei.

Sentinţa este atacabilă cu recurs la instanţa supremă, în termen de zece zile de la pronunţare.

Fostul primar din Cluj Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca în 15 februarie.

Dosarul cu numărul 1767/33/2011, având ca obiect principal luarea de mită şi în care au fost trimişi în judecată fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, alături de Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu şi Aspazia Droniuc, a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj şi înregistrat pe rolul Secţiei penale, pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Târgu Mureş, în 9 martie.

Primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, o cunoaşte pe femeia de afaceri Aspazia Droniuc de mai bine de zece ani şi au pus la cale asigurarea parcului auto al RATUC încă din 2008, pe vremea când Apostu era viceprimar, reiese din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Cluj.

Aspazia Droniuc este asociat şi administrator al SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj-Napoca, societate pe care a înfiinţat-o în cursul anului 2003 şi care are ca principal obiect de activitate intermedieri/brokeraj în asigurări. Încă de la înfiinţarea firmei, Aspazia Droniuc a derulat intermedieri de asigurări, principalul său client fiind societatea U.

Conform procurorilor, Aspazia Droniuc a urmărit şi obţinut asigurarea parcului auto al RATUC Cluj, iar pentru atingerea acestui scop a intervenit şi "a apelat la influenţa de care Sorin Apostu se prevala că o are" asupra directorului RATUC, Liviu Neag, regia fiind o instituţie aflată în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca.

"S-a stabilit din actele dosarului că, pentru semnarea acestor contracte, atribuţiile revin directorului regiei, persoană la care inculpatul A.S. a intervenit la solicitarea învinuitei D.A. (împrejurare confirmată de însuşi directorul RATUC, N. L., în mărturia depusă la dosar) şi în urmărirea obţinerii unui folos necuvenit (ce s-a ridicat la suma totală de 274.330,54 lei, echivalentul a 64.000 de euro)", se arată în rechizitoriu.

De asemenea, potrivit declaraţiei date de Aspazia Droniuc, în cursul lunii octombrie 2011 aceasta a convenit cu Sorin Apostu să o ajute, prin noi intervenţii la directorul RATUC Cluj, în vederea obţinerii contractului de asigurări pentru anul 2012 al aceluiaşi parc auto.

Astfel, din declaraţia Aspaziei Droniuc rezultă că, la solicitarea sa, Sorin Apostu a promis că va interveni la directorul RATUC Cluj pentru a-i obţine încheirea unui număr cât mai mare de poliţe de asigurare:

Conform procurorilor, pentru ajutorul dat Sorin Apostu i-a cerut Aspaziei Droniuc să încheie un contract de asistenţă juridică cu soţia sa, Monica Apostu, astfel că i-a dat numărul de telefon al acesteia pentru a o putea contacta.

Potrivit procurorilor, cele două nu se cunoşteau înainte, nu aveau niciun fel de relaţii, legătura dintre acestea fiind facilitată tocmai de inculpat, însuşi contractul de asistenţă juridică fiind încheiat la iniţiativa acestuia.

"(...)A. S. mi-a zis să iau legătura cu soţia sa A. M., mi-a spus că este avocat şi să închei cu ea un contract de consultanţă juridică. Până la acel moment nu am avut relaţii cu A. M., o ştiam doar din vedere. A. S. mi-a dat cu prilejul acelei discuţii numărul de telefon al soţiei sale pentru a o contacta, am sunat-o şi ne-am întâlnit în oraş, din câte reţin la un restaurant. I-am spus lui A. M. că vorbisem cu soţul ei anterior şi că trebuie să încheiam un contract de asistenţă juridică, ea a zis că OK....", le-a mai declarat Aspazia Droniuc procurorilor.

Droniuc a arătat că, deşi au fost încheiate două contracte de asistenţă juridică şi au fost emise un număr de 21 de facturi fiscale, fiind achitată în perioada 2009-2011 suma totală de 274.330,54 de lei, Monica Apostu nu a efectuat niciun act de consultanţă juridică, nu i-a remis niciodată niciun raport şi nici nu i-a cerut vreodată o astfel de conduită, "fiind clar între părţi că acele contracte au doar rolul de a masca foloasele necuvenite remise în contextul celor mai sus arătate".

De altfel, Aspazia Droniuc a subliniat că, atunci când a avut nevoie de serviciile unui avocat, a angajat o altă casă de avocatură.

Procurorii spun că intervenţiile lui Sorin Apostu asupra directorului RATUC, Liviu Neag, sunt confirmate chiar de directorul regiei în declaraţia dată în acest dosar.

Conform rechizitoriului, pe de altă parte, deşi Monica Apostu a declarat că, în exercitarea calităţii de avocat, a avut numeroase întâlniri cu Aspazia Droniuc, şedinţe de consiliere pentru dezbaterea unor "probleme" pe care Droniuc le-ar fi avut la firmă, din interceptările realizate în cauză rezultă că în perioada iulie-noiembrie 2011 singurele contacte dintre Monica Apostu şi Aspazia Droniuc au fost cele din zilele în care s-a realizat transmiterea facturilor pentru plată, activitate care dura câteva minute şi avea loc pe fugă, întotdeauna la domiciliul Monicăi Apostu sau cele în care prin intermediul Monicăi Apostu au fost stabilite întâlniri cu Sorin Apostu, întâlniri care au avut loc tot la domiciliul celor doi soţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici