Astărăstoae: E suspect cum a apărut pandemia fix când se discuta despre reducerea cotizaţiei la OMS

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sovata, că i se pare "suspect" că pandemia de gripă a apărut exact în momentul în care se discuta despre o reducere a cotizaţiei către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

52 afișări
Imaginea articolului Astărăstoae: E suspect cum a apărut pandemia fix când se discuta despre reducerea cotizaţiei la OMS

Astărăstoae: E suspect cum a apărut pandemia fix când se discuta despre reducerea cotizaţiei la OMS

Răspunzând unei întrebări, Astărăstoae a calificat drept "suspect" că pandemia a coincis cu momentul în care se discuta despre o reducere a cotizaţiei către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza crizei economice.

"Mie mi se pare suspect că în momentul în care pe criza economică se discuta despre o reducere a cotizaţiei către OMS a apărut pandemia asta. S-ar putea să respecte regulile ştiinţifice legate de pandemii. Dar vreau să spun că acest tam-tam, în momentul în care ai în toată lumea 124 de decese la persoane care erau vulnerabile, care aveau o patologie preexistentă şi ai atâţia bolnavi cu alte afecţiuni, cu o morbiditate mult mai mare, mi se pare exagerat. Se pot lua măsuri şi trebuie să fie luate măsuri, nu trebuie să stăm cu braţele încrucişate, dar fără acest tam-tam în care apar secretarul general al OMS, ministrul Sănătăţii, fiecare, peste tot cu o asemenea panică - că vine acest virus", a declarat Vasile Astărăstoae.

El a spus că are mari îndoieli în legătură cu această gripă şi susţine că a observat "un grad de lehamite" în rândul populaţiei, care nu mai ia în serios măsurile impuse în acest caz.

"Despre această gripă, daţi-mi voie să am mari îndoieli cu privire la tot acest tam-tam care se face, o să ajungem ca în povestea cu Petrică şi lupul, că vom striga de fiecare dată «gripă aviară, gripă porcină», vom vedea că nu se întâmplă mai nimic şi când va veni într-adevăr pericolul vom sta cu braţele încrucişate, pentru că deja observaţi un grad de lehamite, inclusiv în populaţia României, care nu mai ia în serios măsurile, care sunt măsuri corecte şi dacă nu ar fi atât tam-tam ar putea să fie aplicate corect şi ar proteja sănătatea pacienţilor", a afirmat Astărăstoae.

Preşedintele CMR a adăugat că "boli au tot existat în istoria omenirii şi că trebuie luate măsuri, "dar fără acest tam-tam care deseori deranjează".

Vasile Astărăstoae participă, la Sovata, la lucrările Conferintei Naţionale de Bioetică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici