Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu va fi vândut la licitaţie GALERIE FOTO

  • Avionul prezidenţial al fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu va fi scos la licitaţie. Preţul de pornire este 25.000 de euro.
  • La licitaţie va fi scos şi un avion folosit de preşedintele Ion Iliescu.
  • Ambele aeronave pot fi văzute la Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
4320 afișări
Imaginea articolului Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu va fi vândut la licitaţie GALERIE FOTO

Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu va fi vândut la licitaţie

Avionul folosit de Nicolae Ceauşescu a fost construit în 1982. Atunci a fost prezentat public primul şi singurul model de avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11. Tot în 1982 a avut loc primul zbor de pe aeroportul Băneasa, iar un an mai târziu a fost şi zoborul inaugural cu pasageri pe ruta Bucureşti-Timişoara.

Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce.

Ulterior, avionul a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu între 1986 şi 1989. Aparatul de zbor va fi scos la licitaţie pe 27 mai, preţul de pornire fiind 25.000 de euro.

Tot atunci şi la acelaşi preţ va fi scos la vânzare şi avionul prezidenţial „Negreşti", folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989.

Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, la categoria tezaur. Licitaţia este organizată de Artmark, iar avioanele pot fi văzute începând de miercuri în catalogul online al evenimentului sau pe platforma

Aeroportului Internaţional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici