Avocatul Poporului cere ca elevilor care dau BAC-ul să nu li se ia temperatura înainte de examen

2164 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului cere ca elevilor care dau BAC-ul să nu li se ia temperatura înainte de examen
Avocatul Poporului recomandă Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii ca elevilor care dau BAC-ul sau Evalurea Naţională să nu li se ia temperatura înainte de examen, potrivit unui document publicat pe site-ul instituţiei.
 
Instituţia Avocatului Poporului solicită ca limita de 37,3 grade să fie eliminată dintre condiţiile impuse elevilor care urmează să dea Evalurea Naţională şi Bacalaureatul.
 
Conform documentului, Avocatul Poporului a solicitat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) formularea unui punct de vedere referitor la condiţiile în care urmează să se desfăşoare examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, având în vedere faptul că acestea au loc în perioada iunie - iulie, când sunt estimate temperaturi ridicate, aspect care poate conduce la creşterea temperaturii corporale.
 
De asemenea, pot exista şi alte patologii care pot genera creşterea temperaturii corporale, peste limita stabilită prin ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, explică Avocatul Poporului.
 
CNCD a stabilit că măsurarea temperaturii poate dezavantaja participanţii a căror temperatură corporală depăşeşte limita impusă prin ordin, iar măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumţii simple, „aceea că toţi participanţii care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecţi de a fi purtători de SARS-CoV-2. Această prezumţie simplă are ca efect o discriminare prin asociere, participantul la examen măsurat cu o temperatură corporală peste limită fiind tratat ca şi când ar fi purtător de SARS-CoV-2, deşi nu există o confirmare medicală în acest sens”.
 
Documentul prin care se cere eliminarea acestei restricţii a fost trimisă Ministerului Educaţiei.
 
„Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depăşesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educaţie, în condiţii egale, al elevilor care ar urma să fie excluşi de la examenele de Evaluare naţională şi Bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare”, subliniază Avocatul Poporului.

Redăm recomandările instituţiei Avocatului Poporului:

„1. Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii vor identifica şi vor dispune în regim de urgenţă toate măsurile care se impun în vederea asigurării dreptului la educaţie în condiţii de egalitate, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2;
 
2. Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat şi vor permite accesul candidaţilor, în condiţii de egalitate, la examenele în sesiunile regulate din calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2019-2020 şi din calendarul examenului de bacalaureat naţional – 2020;
 
3. Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii vor informa Avocatul Poporului cu privire la însuşirea recomandării şi realizarea măsurilor dispuse.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici