Avocatul Poporului, despre scandalul creat de primarul din Târgu Mureş: Greşeşte profund. Alocaţia nu e a părinţilor

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marţi, că primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, greşeşte profund referitor la măsurile pentru cuplurile care îşi doresc copii, pentru că alocaţia e dreptul copilului, nu al părinţilor.Weber a adăugat că astfel de declaraţii produc rău.

955 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, despre scandalul creat de primarul din Târgu Mureş: Greşeşte profund. Alocaţia nu e a părinţilor

„Greşeşte profund. Alocaţia nu e a părinţilor”

„Copiii-i faci indiferent de ce spune primarul sau o autoritate, dar dânsul (primarul din Tg. Mureş - n.r) lega beneficiile băneşti de îndeplinirea unor criterii. Îmi pare rău să-i spun, dar aici chiar cred că greşeşte profund, pentru că dreptul la alocaţie e al copilului, nu al părinţilor”, a spus Avocatul Poporului, Renate Weber, marţi, într-o conferinţă de presă, despre declaraţia primarului din Tg. Mureş, referitor la cuplurile care îşi doresc copii.

Aceasta a adăugat că e prea puţin spus că e o declaraţie „nefericită”, iar instituţia Avocatul Poporului aşteaptă decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discirminării pentru a şti ce demersuri să înceapă.

„E o declaraţie a unei persoane care este în fruntea unui oraş, am văzut şi că imediat CNCD s-a sesizat şi cred că asta şi trebuia făcut, pentru că deocamdată suntem doar la nivelul unei declaraţii, nu are cum nici autoritatea locală să ia nicio măsură. Am înţeles că e o declaraţie pe care şi-o asumă, chiar dacă e numit într-un anume fel...eu dacă i-aş spune că e o declaraţie nefericită e prea puţin spus, pentru că nu aşa se face o politică de planificare familială. Deci, vom vedea ce va decide CNCD. Noi, în acest moment nu ne-am sesizat fiindcă e strict vorba de o declaraţie şi nici nu am avut când, dar vom continua să discutăm pe tema asta”, a explicat Renate Weber.

Renate Weber a mai zis că atunci când eşti în fruntea unei autorităţi, ar trebui să te gândeşti mai atent ce spui, pentru că astfel de declaraţii se răspândesc în spaţiul public şi pot produce rău.

„ Astfel de declaraţie produce rău, pentru că induce. Noi avem acum în lucru un raport care se cheamă <<Discursul instigator la ură>> şi din păcate astfel de declaraţii, este clar, că induc în opinia publică, ideea de anumite categorii de persoane, care provin dintr-un anume mediu social sau de o anumită etnie, vezi Doamne, ele sunt cele care sunt predispuse să folosească legea într-un mod, cu care domnul primar nu ar fi de acord. Dar alte consecinţe decât astea, evident, ele nu vor produce. Însă, categoric, eu cred, că atunci când eşti în fruntea unei autorităţi, trebuie să te gândeşti de două ori ce spui, cu atât mai mult când e vorba de stres, pentru că asta a fost o postare făcută pe o platforma de socializare”, a argumentat ea.

Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, este aşteptat pe 21 ianuarie la sediul CNCD pentru a fi audiat, a precizat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos. Edilul riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei.

Edilul a scris luni pe Facebook că populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. El propune astfel introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici