Avocatul Poporului, o nouă intervenţie. Nereguli observate la aplicarea amenzilor date în baza ordonanţelor militare

Avocatul Poporului cere Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Poliţiei Române să asigure aplicarea unitară a normelor sancţionatorii din ordonanţele militare. Solicitarea vine în urma mai multor sesizări transmise de români, care susţin că legea este aplicată diferit.

1135 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului, o nouă intervenţie. Nereguli observate la aplicarea amenzilor date în baza ordonanţelor militare

Avocatul Poporului, o nouă intervenţie. Ce nereguli a observat instituţia la aplicarea amenzilor date în baza ordonanţelor militare

„Din sesizările apărute în mass-media şi pe paginile de socializare, dar şi din sutele de petiţii şi sesizări primite la Avocatul Poporului, rezultă că sunt nenumărate cazuri de aplicare diferită, posibil nelegală şi/sau netemeinică a prevederilor incriminatorii şi sancţionatorii din actele normative adoptate ulterior decretării stării de urgenţă”, transmite Avocatul Poporului, joi dimineaţa.

Conform sursei citate, situaţia este generată inclusiv de interpretarea şi aplicarea neunitară a prevederilor ordonanţelor militare.

În acest context, Avocatul Poporului a solicitat, pe data de 1 aprilie, ministrului de Interne, Marcel Vela, să dispună măsurile necesare pentru asigurarea interpretării şi aplicării unitare a normelor incriminatorii şi sancţionatorii stabilite prin ordonanţele militare emise.

„Constatând că acestei solicitări nu i s-a dat niciun răspuns, iar între timp numărul sancţiunilor s-a înmulţit considerabil, ca şi numărul plângerilor privind aplicarea acestora, la data de 22 aprilie 2020, Avocatul Poporului s-a adresat în acelaşi context inspectorului general al Poliţiei Române, pentru a i se comunica dacă, urmare adresei cu nr. 5976 din 1 aprilie 2020 şi a competenţelor pe care Inspectoratul General al Poliţiei Române le are în domeniul instruirii şi pregătirii cadrelor, a fost întocmit un document cu valoare de îndrumare pentru cadrele de poliţie în ceea ce priveşte aplicarea unitară, previzibilă şi graduală a dispoziţiilor sancţionatorii din actele normative emise ulterior decretării stării de urgenţă”, anunţă sursa menţionată.

Avocatul Poprului precizează că demersul său are în vedere în egală măsură protejarea drepturilor destinatarilor normelor avute în vedere, cât şi activitatea instanţelor, care s-ar putea confrunta cu un număr semnificativ de contestaţii având ca obiect sancţiunile aplicate.

Poliţiştii şi jandarmii au dat, până în 16 aprilie, peste 203.000 de amenzi pentru nerespectarea restricţiilor de deplasare. Iar suma totală a sancţiunilor este de peste 300 de milioane de lei, adică aproape 72 de milioane de euro!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici