Avocatul Poporului: Ombudsman-ul din Norvegia a transmis că nu sunt acum motive să investigheze cazul Bodnariu

Ombudsman-ul din Norvegia a transmis Avocatului Poporului că acum nu sunt motive să investigheze cazul Bodnariu, această responsabilitate fiind a Guvernatorului Districtului, precizând că părinţii celor cinci copii au dreptul la un proces echitabil şi la avocat plătit de guvern.

4400 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Ombudsman-ul din Norvegia a transmis că nu sunt acum motive să investigheze cazul Bodnariu

Avocatul Poporului: Ombudsman-ul din Norvegia a transmis că nu sunt acum motive să investigheze cazul Bodnariu (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

Avocatul Poporului arată joi, într-un comunicat de presă, că a primit răspuns de la Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei, Aage Thor Falkanger, la adresa trimisă, în 23 decembrie 2015, în cazul celor cinci copii ai familiei Bodnariu preluaţi de autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Norvegia.

În răspunsul transmis Avocatului Poporului, Ombudsman-ul din Norvegia arată că poate investiga majoritatea cazurilor care au fost gestionate de autorităţile publice şi în care acestea au emis decizii, însă poate controla autorităţile publice doar după ce acestea au gestionat un anumit caz.

"Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei precizează că «la acest moment, nu există motive ca noi (Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei) să investigăm cazul. În calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunăstare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului. O copie a mesajului dumneavoastră, precum şi acest răspuns au fost transmise Guvernatorului Districtului, în Sogn og Fjordane»", arată Avocatul Poporului.

În documentul transmis Avocatului Poporului se menţionează că ordinele de preluare în îngrijire a copiilor sunt emise de Comisia Districtuală de Bunăstare Socială, dar şi că părinţii au dreptul la un proces echitabil, inclusiv la avocat plătit de guvern, dreptul de a fi audiaţi şi dreptul de a contesta decizia Comisiei la Tribunalul Districtual.

"Totuşi, Ombudsman-ul nu poate investiga deciziile instanţelor, conform articolului 4, paragraful 1, litera c) din Legea Ombudsman-ului, care precizează că Ombudsman-ul nu are competenţă în ceea ce priveşte funcţiile instanţelor", se mai arată în răspunsul transmis Avocatului Poporului.

După răspunsul primit, Avocatul Poporului a solicitat Ombudsman-ului Norvegiei informaţii suplimentare şi, în limita competenţelor, continuarea demersurilor necesare.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu şi un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire, marţi, cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia, a anunţat MAE, precizând că minorii vor putea fi vizitaţi de consul.

"Familiei Bodnariu i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni, care s-au ocupat în trecut de cazuri similare şi care pot colabora cu avocatul familiei. Din discuţie a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituţia Fylkesmannen, care este reprezentantul autorităţilor centrale în teritoriu", a declarat Raluca Lunculescu, purtătorul de cuvânt al MAE.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie 2015, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Mii de persoane au protestat sâmbătă la Bucureşti şi în ţară, dar şi în faţa ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca, în semn de susţinere a familiei Bodnariu.

Ambasadorul a avut miercuri discuţii pe caz la Ministerul norvegian de Externe, unde a subliniat că este vorba despre un caz social cu impact emoţional şi media foarte mare, a propus realizarea unei cooperări politice pentru gestionarea acestui caz şi a reamintit propunerea formulată de ANPDCA privind integrarea copiilor în familia extinsă a tatălui din România, acest lucru fiind în interesul copiilor de a creşte împreună în mediul cultural şi lingvistic familial.

Partea norvegiană a dat asigurări că există "garanţii procesule pentru părinţi" şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie.

Purtătorul de cuvânt al MAE a mai spus că a fost stabilită organizarea unor întâlniri de lucru între instituţiile de protecţie a copilului din România şi Norvegia, pe cazuri similare. Ministerul norvegian a exprimat deschidere pentru astfel de discuţii şi pentru discuţii cu delegaţia Parlamentului României, care urmează să se afle la Oslo săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici