Băsescu, despre descentralizare: România e stat unitar, nu putem crea insule de autoritate la Consiliile Judeţene

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că esenţa nu mai este continuarea procesului de descentralizare, ci finanţarea corectă, arătând că trecerea direcţiilor sanitare, de mediu şi de învăţământ la CJ ar face ca Guvernul să fie lipsit de instrumentele de inspecţie şi control.

176 afișări
Imaginea articolului Băsescu, despre descentralizare: România e stat unitar, nu putem crea insule de autoritate la Consiliile Judeţene

Băsescu, despre descentralizare: România e stat unitar, nu putem crea insule de autoritate la Consiliile Judeţene (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"La acest moment, esenţa nu mai este continuare procesului de descentralizare, ci esenţa este finanţarea corectă a ceea ce s-a descentralizat deja, pentru că dacă s-ar merge mai departe cu descentralizarea, riscul unui colaps administrativ există, datorită netransferării resursei financiare. Deci, procesul descentralizării în continuare trebuie să meargă numai în măsura în care sursa financiară este asigurată pentru ce s-a descentralizat până acum", a precizat Băsescu la dezbaterea organizată de Fundaţia Mişcarea Populară la care au participat primari.

El a spus că, în opinia sa, pentru primării nivelul de descentralizare este suficient în momentul de faţă şi că practic nu mai sunt activităţi vitale care să ţină de comunităţi şi care să nu fie descentralizate.

"Spitalele sunt la comunităţi, şcolile sunt la administraţia locală, deci educaţia şi sănătatea sunt la comunitate. În rest, aproape că nu mai este important. Transportul îl aveaţi, aprovizionarea cu apă, nu repet ce aveaţi înainte. Ceea ce vrea să continue domnul Dragnea este riscant. Transferul către Consiliile Judeţene a direcţiilor sanitare, a direcţiilor de învăţământ, de mediu, a tuturor structurilor care acum sunt structuri descentralizate ale Guvernului, şi o să vă spun de ce. Cum ne putem imagina un guvern care are responsabilităţile politicilor de sănătate, dacă el a transferat direcţia de sănătate la Consiliul Judeţean? Nu face decât să creeze o cacofonie, la Consiliul Judeţean sunt şi spitalele. Cum va mai ştii Guvernul central care e situaţia în educaţie dacă inspectoratele şcolare sunt date la baronii Consiliilor Judeţene? Cum va mai face Guvernul politici de mediu dacă direcţiile de mediu sunt date preşedinţilor Consiliilor Judeţene în subordine?", a explicat Traian Băsescu.

El a mai spus că răspunsul la faptul că a fost respinsă Legea descentralizării, concepută de Guvernul Ponta şi Dragnea, pleacă din Constituţie.

"România este stat unitar. Nu putem crea pe teritoriul României tot atâtea insule de autoritate câte consilii judeţene. (...) Statul român are nevoie de structurile de inspecţie şi control prin care să se asigure că politicile pe care le generează de la nivel central se întâmplă", a arătat Băsescu, adăugând că transferul către Consiliile Judeţene a structurilor de inspecţie şi control ale Guvernului ar fi o "mare greşeală".

Băsescu a mai spus că, dacă Guvernul ar fi lipsit de instrumentul de inspecţie şi control, s-ar produce o demontare a sistemului de autoritate al Guvernului asupra autorităţilor din teritoriu.

"Statul trebuie să-şi păstreze capacitatea de a inspecta, de a controla, de a lua măsuri de coerciţie atunci când lucrurile nu se regăsesc în standardele legale. (...) Eu cred că acesta este nivelul de descentralizare pe care trebuie să-l menţine, dar structurile de inspecţie şi control trebuie menţinute la stat, la Guvernul central, pentru că altfel nu mai ai instrument cu care să faci politicile statului, ale Guvernului", a explicat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici