Băsescu: Fac un apel la Guvern să fie cinstit pentru că românii nu-i vor accepta pe cei necinstiţi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că face un apel la Guvern "să fie cinstit", menţionând totodată că a văzut cum premierul Victor Ponta "a mutat necinstea până la Bruxelles" şi explica faptul că "trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în claritate condiţiile impuse de CC".

291 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Fac un apel la Guvern să fie cinstit pentru că românii nu-i vor accepta pe cei necinstiţi

Băsescu: Fac un apel la Guvern să fie cinstit pentru că românii nu-i vor accepta pe cei necinstiţi (Imagine: Octav Ganea /MediafaxFoto)

"Fac apel la Guvern să fie cinstit pentru că românii nu-i vor accepta pe cei necinstiţi (...) Nu este cinstit să pui un preşedinte care a fost ales de două ori şi după opt ani de mandat şi trei ani de criză să îi ceri să obţină 51% din voturi şi, totuşi, sunt convins că românii nu vor participa la acest mod de a face politică", a spus el.

Băsescu a arătat că, în privinţa modalităţii de organizare a referendumului, USL trebuie să procedeze corect şi să îi acorde "şansa minimă" pe care el o are de a obţine un vot favorabil.

"USL trebuie să înţeleagă că, dacă a vrut să îl pună pe preşedintele României în faţa unei exigenţe greu de îndeplinit de un preşedinte care a trecut prin opt ani de funcţie, dar dacă au decis să o facă, trebuie să o facă cinstit, fără să încerce să deformeze, să împiedice şansa minimă atâta cât o am", a afirmat el.

Preşedintele suspendat a acuzat şi încercări de modificare a listelor electorale pentru referendumul din 29 iulie. "Încearcă de câteva zile să spună că listele electorale care au fost valabile pe 10 iunie nu mai sunt valabile pe 29 iulie şi vor să reducă numărul de electori de la 18,2 milioane la 15 milioane. Este necinstit şi românii nu vor accepta un astfel de joc şi este necinstit pentru că electorii sunt înregistraţi la Ministerul de Interne, la Evidenţa Populaţiei şi nu la Statistică. Statistica a constatat că în România locuiesc acum circa 19,5 milioane de români, dar după domnul Ponta şi după Ministerul de Interne nu sunt români cei 1 milion de cetăţeni români din Italia, nu sunt români electori nici cei aproape 1 milion din Spania, nici cei din Franţa, nici cei din Germania", a spus el.

Totodată, Băsescu l-a acuzat pe Ponta că este "necinstit" în relaţia cu organismele europene. "Am văzut azi cum domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuţi cum discută el în PSD, necinstit adică, le explică că trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în claritate condiţiile impuse de CC", a spus el.

Băsescu a adăugat că pentru prima oară după 2004 "România minte în străinătate" şi foloseşte "dublul limbaj" în relaţia cu UE, susţinând că premierul Ponta încă mai crede că merge cu abordarea guvernării PSD de până în 2004.

"Ce a a făcut USL nu este cinstit. Nu este cinstit să ai ca obiectiv acapararea integrală a instituţiilor statului şi punerea lor la dispoziţia partidului şi pentru a legitima această incorectitudine şi lipsă de democraţie să încerci să te ascunzi în spatele votului popular. De fapt, prin acest referendum USL vrea să îşi legitimize reflexele totalitare (...) Au rămas ancoraţi în modul de a guverna din perioada Iliescu şi Năstase, când funcţionau ca partid-stat. Nu au înţeles că în ultimii opt ani instituţiile, multe dintre ele, s-au desprins de practica de a acţiona la ordinul partidului", a afirmat Băsescu.

"Fac apel la domnul Ponta, la domnul Antonescu, la domnul Voiculescu, la domnul Dragnea, la domnul Hrebenciuc, să fie cinstiţi în relaţia cu românii", a mai spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici