Băsescu spune că are informaţii că se va reuşi gestionarea viiturii de la Rădăuţi Prut

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, sâmbătă după-amiază, barajul de la Stânca Costeşti din judeţul Botoşani, el spunând că are informaţii că se va reuşi gestionarea viiturii de la Rădăuţi Prut.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu spune că are informaţii că se va reuşi gestionarea viiturii de la Rădăuţi Prut

Băsescu spune că are informaţii că se va reuşi gestionarea viiturii de la Rădăuţi Prut (Imagine: Liliana Bujdei/Mediafax Foto)

Şeful statului a ajuns la Stânca Costeşti în jurul orei 15.30, pentru a inspecta starea tehnică a barajului, despre care a spus că îşi făcea griji.

În urma inspecţiei făcute împreună cu directorul Administraţiei Naţionale Apele Romane, Csaba Dávid, preşedintele s-a declarat liniştit, susţinând că nu are motive de îngrijorare cu privire la gestionarea viiturii.

"Acum am informaţiile că se va reuşi gestionarea viiturii care este acum pe la Rădăuţi-Prut. Acum am discutat cu domnul director de la Ape şi există posibilitatea gestionării viiturii, în continuare ţinându-se cont şi de dificultăţile pe care le au vecinii din Republica Moldova. Ştiţi că acolo s-au produs inundaţii prin cedarea unor diguri", a declarat Traian Băsescu, precizând: "la noi se vor construi diguri atât cât vor exista resurse".

Vizita preşedintelui la barajul Stânca Costeşti a durat aproximativ 15 minute.

Sâmbătă, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a informat că debitele sunt în scădere pe Dunăre, iar viitura de pe râul Prut se propagă pe sectorul Rădăuţi Prut, în aval de Stânca Costeşti.

Potrivit avertizării de Cod roşu a hidrologilor, viitura din Ucraina se propagă pe teritoriul românesc, pe sectorul Rădăuţi Prut-Aval Stânca Costeşti, nivelul maxim la staţia Oroftiana (prima staţie de pe râul Prut, pe teritoriul românesc) a fost atins în cursul zilei de vineri, 797 cm, iar sâmbătă se afla în scădere cu 95 cm.

Prutul, la staţia Rădăuţi Prut (staţia amonte de acumularea Stânca-Costeşti), înregistrează un nivel de 645 cm, cu 45 cm peste cota de pericol. Tendinţa de creştere a râului Prut la această staţie va continua până sâmbătă după-amiază.

Viitura formată pe râul Prut va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti, acumulare care se comportă foarte bine din punct de vedere tehnic, susţine ANAR.

În condiţiile în care nu vor fi înregistrate precipitaţii suplimentare, digurile nu vor fi deversate (apa nu va trece peste diguri), acestea având o gardă de siguranţă de aproximativ un metru, spune ANAR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici