Video Biserica Lipovenească din Piatra Neamţ, distrusă de un incendiu (Video Pro Tv)

Biserica Lipovenească din municipiul Piatra Neamţ a ars în totalitate, vineri seară, în urma unui incendiu provocat de un scurt-circuit la un cablu neizolat din altarul bisericii, fiind distruse cărţi şi icoane vechi de peste 200 de ani.

543 afișări

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ incendiul a fost provocat de un scurt circuit electric la un cablu neizolat aflat în altarul bisericii.

Pentru stingerea focului pompierii au intervenit cu şase autospeciale, ei fiind ajutaţi şi de pompieri voluntari de la societăţi de pe platforma chimică a oraşului. Pompierii au întâmpinat probleme la această acţiune, întrucât nu au găsit hidranţii.

Incendiul a pus în pericol blocurile din apropiere, situate la aproximativ 20 de metri de biserică, dar şi o conductă magistrală de gaze naturale care trece pe sub curtea bisericii.

Biserica Lipovenească a fost sfinţită în 1924, fiind ridicată pe structura fostei biserici, construită la mijlocul secolului XIX, care a ars într-un incendiu în anul 1920.

Consilierul local Nicolae Ivanov, care este reprezentant al comunităţii lipovenilor din oraş, a declarat că distrugerea bisericii este o mare pierdere pentru comunitatea lipovenilor şi pentru municipiu. El a spus că în Piatra Neamţ sunt câteva sute de familii de lipoveni şi şi-a exprimat speranţa că oamenii vor reuşi să se mobilizeze şi să refacă biserica.

La rândul său, primarul municipiului, Gheorghe Ştefan, a declarat că va propune Consiliului Local alocarea unei sume de bani pentru reconstrucţia bisericii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici