Blocul Naţional Sindical a sesizat Avocatul Poporului referitor la transferul contribuţiilor sociale

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a depus o sesizare la Avocatul Poporului cu privire la modificările Codului Fiscal în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

245 afișări
Imaginea articolului Blocul Naţional Sindical a sesizat Avocatul Poporului referitor la transferul contribuţiilor sociale

Blocul Naţional Sindical a sesizat Avocatul Poporului referitor la transferul contribuţiilor sociale

"Cerem ca judecătorii Curţii Constituţionale să se sesizeze cu privire la capitolul 5 din Ordonanţă, care vorbeşte despre transferul contribuţiilor, doar acest capitol am contestat. Am adus argumente legate de articole din Constituţie, care, în opinia noastră, sunt încălcate şi am cerut Avocatului Poporului să întreprindă cu celeritate acest demers pentru că, dacă o va face în primăvara anului viitor, va fi foarte târziu, iar asta ar însemna o presiune uriaşă asupra judecătorilor CCR, care nu vor mai putea să mai judece speţa aceasta doar prin prisma elementelor de natură legislativă", a explicat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Costin.

Sindicaliştii precizează că o eventuală modificare a Codului Fiscal poate fi făcută, cu ajutorul judecătorilor Curţii Constituţionale, înainte de 1 ianuarie 2018, când va intra în vigoare.

"În momentul în care piaţa muncii este deja bulversată, să revii şi să remodifici milioane de contracte, care au fost deja schimbate, va însemna un balamuc general. Speţa trebuie judecată la CCR cât se poate de repede pentru că pe ea se fundamentează bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor şi nu vrem să creăm instabilitate. Dacă se poate face ceva, se poate face până la 1 ianuarie pentru că după aia începe haosul", a adăugat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Săptămâna trecută, Guvernul României a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede următoarele măsuri:

-mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%,

-splitarea plăţii TVA;

-ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro;

-instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

Pe de-o parte, Guvernul prezintă măsurile ca fiind benefice, încurajatoare şi chiar creatoare de oportunităţi pentru angajatori, dar de cealaltă parte reprezentanţii mediului de afaceri – întreprinzători, analişti, consultanţi, lideri ai patronatelor sau ai asociaţiilor de investitori – şi politicienii din afara arcului guvernamental le resping în bloc sau în parte, invocând riscuri majore pentru stabilitatea macroeconomică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici