Boc avertizează patronii să ofere locuri de repaos şi ceai cald angajaţilor care lucrează în frig

Premierul Emil Boc îi avertizează pe patronii angajaţilor care lucrează în frig că sunt obligaţi, potrivit legii, să le asigure acestora pe perioada de ger cel puţin un litru de ceai cald şi locuri special amenajate pentru repaos.

400 afișări
Imaginea articolului Boc avertizează patronii să ofere locuri de repaos şi ceai cald angajaţilor care lucrează în frig

Boc avertizează patronii să ofere locuri de repaos şi ceai cald angajaţilor care lucrează în frig (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă seară, la finalul Comandamentului de urgenţă întrunit la Ministerul Administraţiei şi Internelor, că Inspecţia Muncii va verifica şantierele în lucru şi situaţiile în care există muncitori care lucrează în frig, arătând că patronii acestora sunt obligaţi să asigure pe ger cel puţin un litru de ceai cald, precum şi să amenajeze locuri speciale pentru repaos muncitorilor care lucrează în frig.

"Am cerut aplicarea procedurilor specifice pentru Inspecţia Muncii. Există prevederi legale, există proceduri ce spun că atunci când avem ger de minus 15 - minus 20 de grade patronii care au muncitori ce lucrează în aer liber trebuie să asigure acestora cel puţin un litru de ceai cald pe zi şi să le pună la dispoziţie spaţii pentru pauze, iar dacă este nevoie să reducă chiar programul de lucru cu compensare sau cu altă formă de recuperare a programului. Deci, atenţie, Inspecţia Muncii va verifica şantierele în lucru şi va aplica sancţiuni dacă nu se vor respecta condiţiile prevăzute de lege astfel încât cei ce lucrează la temperaturi scăzute să aibă protecţia necesară şi prevăzută de lege", a spus premierul.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat de vineri a fost începută acţiunea de strângere a persoanelor fără adăpost şi de identificare a persoanelor cu risc în perioada gerului.

"Au fost adunate peste 150 de persoane de către serviciile de urgenţă prespitaliceşti, iar încă aproape o sută de persoane s-au prezentat la unităţile de primiri urgenţă. O parte dintre acestea au necesitat asistenţă medicală, iar cele care n-au avut nevoie de ngrijiri medicale au fost transferate la adăposturi. Astăzi continuăm această acţiune, care va continua şi în zilele următoare, între orele 21.00 şi 1.00, şi pe plan naţional, până când se termină codul galben de ger", a afirmat Arafat.

Potrivit acestuia, recomandările pentru această perioadă de ger către oameni, în special persoane cardiace, bătrâni şi copii, sunt ca să nu iasă afară dacă nu este absolut necesar, iar cei care ies să ia în considerare că temperaturile sunt foarte scăzute şi să se îmbrace foarte bine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici