Boc: România, pe ultimul loc în UE în ce priveşte ponderea contractelor pe durată determinată

Premierul Emil Boc a declarat marţi, după o discuţie cu parlamentarii UDMR privind modificările la Codul Muncii, că România este pe ultimul loc în UE în ce priveşte ponderea contractelor individuale de muncă pe durată determinată în totalul contractelor de muncă, fapt care dezavantajează angajatul.

43 afișări
Imaginea articolului Boc: România, pe ultimul loc în UE în ce priveşte ponderea contractelor pe durată determinată

Boc: România, pe ultimul loc în UE în ce priveşte ponderea contractelor pe durată determinată (Imagine: Shutterstock)

Premierul a spus că, în momentul actual, Codul Muncii din România prevede o durată maximă de 24 de luni pentru contractele de muncă pe durată determinată şi că, prin modificările ce se doresc a fi aduse, se numără şi cea privind flexibilizarea acestei durate, aşa cum prevede legislaţia din cele mai multe ţări membre UE.

"Prin noile modificări, vizăm posibilitatea de a avea noi locuri de muncă. Acum Codul Muncii nu e suficient de flexibil pentru a permite mai multe locuri de muncă, are prevederi care îngrădesc ocuparea locurilor de muncă. Exemplul e dat de contractul de muncă pe durată determinată, care azi este de maximum 24 de luni. Un proiect european are durată minimă de 3-4 ani. Cum poţi angaja legal pe 3 ani când durata maximă e de 2 ani?", a spus premierul Boc.

El a arătat că, potrivit statisticilor, România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte ponderea contractelor individuale de muncă pe durată determinată în totalul contractelor de muncă, fapt din care salariatul pierde, în condiţiile în care nu are posibilitatea să se angajeze pentru că există un cadru restrictiv.

"În legislaţia europeană putem observa că există foarte multe ţări, precum Italia, unde nu există niciun fel de limită pentru durata maximă a unui contract pe durată determinată, Olanda la fel, Polonia la fel - niciun fel de limită, Marea Britanie la fel. Germania are 24 de luni pentru un singur contract pe durată determinată, dar durata maximă cumulată e de opt ani", a spus premierul, precizând că în UE există o mult mai mare disponibilitate în ce priveşte posibilitatea de a angaja.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.

Premierul a avut, luni după-amiază, o întâlnire cu deputaţii minorităţilor naţionale. Marţi dimineaţă, Emil Boc s-a întâlnit cu parlamentarii UDMR, iar la ora transmiterii acestei ştiri se întâlneşte cu parlamentarii UNPR. La ora 14.00, premierul se va întâlni cu grupurile parlamentare reunite ale PDL.

El a mai declarat, luni, că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Emil Boc a precizat că în urma acestor consultări Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici