Boc: Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor, doar Executivul o poate face

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, solicită Guvernului să deblocheze, de urgenţă, ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, pentru că numai Executivul "poate să o facă în acest moment", transmite corespondentul MEDIAFAX.

174 afişări
Imaginea articolului Boc: Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor, doar Executivul o poate face

Boc: Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor, doar Executivul o poate face (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Emil Boc a declarat, vineri, presei, că primăriile din ţară sunt paralizate, blocate, iar cetăţenii sunt nervoşi din cauza acestei situaţii.

"Solicit de urgenţă Guvernului să deblocheze ridicarea maşinilor (parcate neregulamentar - n.r.), pentru că numai Guvernul poate să o facă în acest moment. Guvernul fie emite regulamentul de ridicare a maşinilor, aşa cum s-a angajat prin Ordonanţă de Urgenţă, fie modifică această ordonanţă şi spune că autorităţile locale pot emite ele regulamentele de ridicare a maşinilor. Până când Guvernul nu ia una dintre cele două soluţii, noi, practic, suntem paralizaţi, blocaţi, cetăţenii nervoşi, iar primăriile fără mijloace de a interveni acolo unde există abuzuri şi sunt parcate maşini neregulamentar, pe treceri de pietoni sau blochează linia de tramvai", a spus Boc.

Potrivit acestuia, cetăţenii cer Primăriei Cluj-Napoca să rezolve problema, fără să ştie că problema este de competenţa Guvernului.

"Noi ne uităm la Guvern, iar Guvernul se uită la stele, din nefericire", a subliniat primarul Clujului.

Emil Boc a menţionat că, la Cluj-Napoca, ridicarea maşinilor a fost făcută de o regie a municipalităţii, RADJ, nefiind înregistrate abuzuri, dar această activitate a fost blocată în urma deciziei ICCJ din 25 mai.

"Comunicarea ICCJ are efecte pentru noi, pentru că această decizie constată faptul că primăriile nu au dreptul de a ridica maşini în baza regulamentelor locale, numai dacă ar exista un regulament emis de Guvern. Dacă noi am ridica maşini, oricine ne-ar da în judecată ar câştiga de pe scaun şi am fi obligaţi să plătim şi despăgubiri. De peste zece zile, clujenii au nervii întinşi la maxim, iar telefoanele Primăriei se înroşesc de situaţiile în care nu se mai pot ridica maşini", a mai spus Boc.

Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât această autoritate nu este competentă să reglementeze procedura în acest sens, doar Guvernul putând să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale, a stabilit, în 25 mai, ICCJ.

Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost luată după ce Avocatul Poporului a formulat un recurs în interesul legii privind problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate neregulemantar, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale, şi nu în baza unei Hotărâri de Guvern.

"Înalta Curte, prin decizia de astăzi (25 mai - n.red.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002", explica, pentru MEDIAFAX, şeful insituţiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Ciorbea mai spunea că, în prezent, nu există un regulament prin care să se stabilească procedura de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, chiar dacă există un act normativ - Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 - care interzice parcarea în locuri nepermise.

"Există doar aceste regulamente locale, care reglementează fiecare, după cum au crezut de cuviinţă aleşii locali cum trebuie să procedeze. Evident, regulamentul va deveni obligatoriu odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Înaltei Curţi. Confom articolului 517 din Codul de procedură civilă, se spune clar în alineatul 4 că dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial şi că decizia trebuie motivată în cel mult 30 de zile de la pronunţare, iar în alte cel mult 15 zile de la motivare trebuie publicat în Monitorul Oficial", mai spunea Victor Ciorbea.

În urma analizării sesizării Avocatului Poporului, judecătorii de la ICCJ au stabilit: "În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale".

Decizia este obligatorie.

Potrivit recursului formulat de Avocatul Poporului, nu există un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

Pe de o parte, arăta sursa citată, o parte din judecători au stabilit că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, constatarea şi aplicarea contravenţiilor sunt lovite de nulitate, pentru că stabilesc şi sancţionează contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere. Mai exact, conform magistraţilor, consiliile locale şi-au depăşit competenţa atunci când au emis hotărâri ce vizau reglementarea procedurii de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar.

Pe de altă parte, cealaltă parte a instanţelor a fost de părere că reglementarea procedurii ridicării vehiculelor staţionate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de consiliile locale rezultă din interpretarea unor dispoziţii din Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002. Magistraţii care au dat sentinţe în acest sens au stabilit, aşadar, că regulamentul în cazul ridicării vehiculelor staţionate neregulamentar poate fi adoptat şi prin alte acte normative decât prin hotărâre de guvern.

"Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar depăşesc competenţa ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară", susţinea Avocatul Poporului în recursul în interesul legii înaintat ICCJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici