Bodu: Producătorii români de castraveţi vor fi despăgubiţi de CE chiar dacă nu sunt membri de asociaţie

Producătorii români de catastraveţi afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană chiar dacă nu sunt membri ai unei asociaţii (organizaţii) de producători, a declarat europarlamentarul PDL Sebastian Bodu.

372 afișări
Imaginea articolului Bodu: Producătorii români de castraveţi vor fi despăgubiţi de CE chiar dacă nu sunt membri de asociaţie

Bodu: Producătorii români de castraveţi vor fi despăgubiţi de CE chiar dacă nu sunt membri de asociaţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.

"Comisia Europeană a alocat această sumă pentru a acoperi cererile de sprijin financiar venite din partea producătorilor europeni, inclusiv a celor români. Ca regulă generală, despăgubirile se plătesc de către Comisie prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume şi fructe. Din păcate, în România există o singură organizaţie funcţională, iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Pentru aceştia însă, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială", a spus Bodu, conform unui comunicat remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

El a explicat că producătorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri. "Acest lucru trebuie mediatizat astfel încât toţi cei afectaţi să ştie că îşi pot recupera prejudiciul", a declarat Sebastian Bodu.

Eurodeputatul a mai spus că procedura europeană va permite, în mod excepţional, şi producătorilor neafiliaţi acestei asociaţii profesionale să aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar, însă ar trebui ca producătorii români să fie mai activi în utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective şi individuale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici