BOR: Prezenţa preoţilor în consiliile locale şi judeţene, acceptată dacă este în folosul comunităţii

Sfântul Sinod al BOR a "nuanţat" hotărârea anterioară de a interzice implicarea clerului în politică partinică, permiţând preoţilor, în anumite condiţii, să desfăşoare activitate decizională în consiliile locale şi judeţene, apreciind că acţiunile lor pot fi benefice pentru comunitate.

27 afișări
Imaginea articolului BOR: Prezenţa preoţilor în consiliile locale şi judeţene, acceptată dacă este în folosul comunităţii

BOR: Prezenţa preoţilor în consiliile locale şi judeţene, acceptată dacă este în folosul comunităţii

"Experienţa ultimilor ani a determinat Sfântul Sinod să nuanţeze hotărârea sa anterioară de a interzice implicarea clerului în politică partinică, permiţând, totuşi, preoţilor, în anumite condiţii, să desfăşoare activitate decizională în Consiliile locale şi judeţene. Dacă experienţa anilor viitori va arăta că hotărârea Sfântului Sinod este benefică pentru viaţa comunităţilor locale, firesc, aceasta va fi menţinută, în caz contrar, ea va fi revizuită", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) susţine că este "conştientă de riscul unei posibile secularizări" a comportamentului preoţilor activi în Consiliile locale şi judeţene, dar şi de posibilele avantaje ale influenţei pozitive pe care aceştia o pot exercita asupra celorlalţi consilieri, "dacă aceştia au o viaţă spirituală intensă şi un simţ practic".

"Prin urmare, considerăm că este prematur să emitem judecăţi radicale şi pripite înainte de a vedea roadele acestei misiuni sociale a preotului", se mai arată în comunicatul citat.

Patriarhia Română a făcut aceste precizări după ce în mass-media au apărut mai multe comentarii privind hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a permite candidatura preoţilor numai ca independenţi şi numai pentru Consiliile locale şi Consiliile judeţene, cu aprobarea episcopilor lor.

"Remarcăm faptul că persoanele care au publicat materiale de presă pe această temă menţionează că atitudinea Bisericii Ortodoxe Române diferă de cea a Bisericii Romano-Catolice şi a Cultului musulman, în timp ce ignoră celelalte culte recunoscute din România care sunt de acord şi practică implicarea deservenţilor de cult în Consiliile locale şi judeţene. Această situaţie se regăseşte, cu prioritate, în Transilvania unde în Consiliile locale sau judeţene sunt mai ales reprezentanţi ai cultelor protestante şi neoprotestante. Până în prezent, nu avem informaţii că activitatea personalului deservent al altor culte în Consiliile locale şi judeţene ar fi fost defavorabilă cultelor respective sau comunităţilor locale", precizează sursa citată.

Patriarhia Română mai arată, în comunicat, că Hotărârea Sfântului Sinod nr. 410/2004 de a interzice implicarea clerului în politică a fost luată în urma unor propuneri venite din Transilvania.

"Acum, însă, pe baza experienţei acumulate în ultimii ani, propunerea de a se permite preoţilor să candideze ca independenţi în Consiliile locale şi Consiliile judeţene a venit tot din Transilvania. Hotărârea de a permite preoţilor să se implice, numai ca independenţi şi numai în Consiliile locale şi judeţene, a fost luată tot de către Sfântul Sinod, Patriarhia Română fiind receptivă la propunerile ierarhilor tocmai pentru că aceştia cunosc foarte bine problemele cu care se confruntă comunităţile locale din eparhiile lor", se precizează în comunicatul BOR.

Sfântul Sinod va analiza dacă decizia din martie 2008 a fost benefică sau nu pentru comunitate.

Preoţii pot participa la alegeri ca independenţi pentru funcţiile de consilier local sau consilier judeţean, cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru funcţiile de primar, potrivit unei decizii a Sfântului Sinod BOR de săptămâna trecută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici