Borbely: România are 900.000 de ha de teren contaminat, trebuie 5 miliarde de euro pentru ecologizare

România are aproximativ 900.000 de hectare de teren contaminat, iar pentru ecologizarea acestuia ar fi nevoie de cel puţin cinci miliarde de euro, a declarat Laszlo Borbely, care a semnat, la Câmpina, primul contract pentru ecologizarea unui batal din programul POS-Mediu.

228 afișări
Imaginea articolului Borbely: România are 900.000 de ha de teren contaminat, trebuie 5 miliarde de euro pentru ecologizare

Borbely: România are 900.000 de ha de teren contaminat, trebuie 5 miliarde de euro pentru ecologizare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Prezent, marţi, la Câmpina, în judeţul Prahova, unde a semnat primul contract din programul POS-Mediu pentru ecologizarea unui batal petrolier, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat că o primă evaluare arată că în România există circa 900.000 de hectare de terenuri poluate, iar pentru decontaminarea acestor terenuri ar fi nevoie de cel puţin cinci miliarde de euro.

"La minister (ministerul Mediului - n.r.) pentru prima oară anul trecut s-au alocat prin hotărâre de Guvern 120 de milioane de lei pentru ecologizarea unor zone poluate. Prin Fondul de mediu vom aloca circa 300 de milioane de lei tot pentru depoluare şi avem 100 de milioane de euro, din care prin trei contracte pe care le semnăm vor fi epuizate numai 44 de milioane. Deci mai e loc pentru peste 60 de milioane şi noi am făcut apel pentru toţi cei care ar putea să intre în acest program. Avem peste 1.000 de situri contaminate în România. Lucrăm acum la o strategie a ministerului şi evident la o listă de priorităţi, pentru că sunt unele situri la care le putem amâna", a afirmat Borbely.

Ministrul Mediului a precizat că în anii 1990 s-au privatizat foarte multe companii, iar cele mai multe dintre acestea nu au suficienţi bani pentru decontaminarea terenurilor pe care le-au cumpărat.

În momentul de faţă, prin programul POS - Mediu pot primi fonduri doar la autorităţile locale, nu şi companiile.

Primăria Câmpina este primul beneficiar al fondurilor din acest program. Contractul semnat marţi are în vedere ecologizarea unui batal care se întinde pe 8.200 de metri pătraţi, teren care se află în domeniul public al municipiului Câmpina, a declarat primarul oraşului, Horia Tiseanu.

Contractul are o valoare de peste două milioane de euro, iar terenul va fi ecologizat în termen de 18 luni. Din valoarea totală a acestui contract 85 la sută sunt fonduri europene, 13 la sută sunt bani alocaţi de la bugetul de stat şi doi la sută reprezintă contribuţia autorităţilor locale.

"Va trebui să discutăm cu Uniunea Europeană, să dăm măcar o parte din banii de la Uniunea Europeană în cazul în care vine o companie şi îşi sumă răspunderea să închidă aceste situri sau să decontamineze", a spus ministrul Mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici