Bugetul Capitalei iniţiat de Nicuşor Dan a fost respins de CGMB

  • Proiectul de buget propus de Nicuşor Dan a fost respins, miercuri, cu 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 14 abţineri, în şedinţa CGMB
  • Consilierii PNL din Consiliul General au susţinut o conferinţă de presă înainte de şedinţa CGMB în care au anunţat că susţin propunerea de buget iniţiată de Primarul General, Nicuşor Dan.
  • Şi consilierul general Ana Ciceală, în opoziţie cu propriul partid, USR PLUS, a anunţat că susţine bugetul
  • Ordinea de zi în care se dezbate bugetul Capitalei a fost aprobată cu 42 de voturi „pentru” şi 12 abţineri
  • Consilierii USR PLUS din Consiliul General i-au cerut marţi lui Nicuşor Dan să retragă proiectul de buget al Capitalei.
  • Viceprimar general USR PLUS spune că proiectul de buget al Capitalei nu respectă realizarea obiectivelor asumate în faţa bucureştenilor.
  • Fără voturile USR PLUS nu există majoritate, deci bugetul nu poate fi aprobat.
1479 afișări
Imaginea articolului Bugetul Capitalei iniţiat de Nicuşor Dan a fost respins de CGMB

Consilierii USR PLUS îi cer lui Nicuşor Dan să retragă proiectul de buget al Capitalei

UPDATE 14.20 Nicuşor Dan: Sunt total nemulţumit. Aştept de la USR PLUS propria variantă de buget

Sunt total nemulţumit că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înţeles pentru oricine, transmite Nicuşor Dan, ca reacţie la votul de respingere a bugetului Capitalei: „Aştept de la USR PLUS propria variantă de buget”.

„Azi (miercuri - n.r.), în şedinţa Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru 2021 nu a obţinut numărul de voturi necesare. Sunt total nemulţumit că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înţeles pentru oricine. Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP şi USR PLUS şi aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcţia bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susţină bugetul, el obţinând doar voturile PNL şi PMP”, transmite Nicuşor Dan.

El spune că aşteaptă de la USR PLUS propria variantă de buget.

„Având în vedere această situaţie, aştept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiţii deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susţinem împreună şi dorinţele bucureştenilor şi, în acelaşi timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată.

Fac un apel la înţelepciune şi echilibru şi am toată deschiderea să mă aşez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiţionalităţi care nu au legătură cu bugetul. Bucureştenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiţii nerezonabile”, conchide Dan.

 

UPDATE 13:30 Bugetul Capitalei a fost respins, miercuri, cu 17 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 14 abţineri, după ce consilierii USR PLUS i-au cerut primarului general Nicuşor Dan să retragă proiectul petru că nu a fost dezbătut, iar veniturile „nu sunt realistice”.

 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a împotrivit şi a respins criticile aduse de consilierii USR PLUS.
 
 Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti în care s-a discutat proiectul de buget al Capitalei pentru 2021

UPDATE 10.40 Nicuşor Dan, despre cererea USR PLUS privind retragerea bugetului: Realmente nu se poate aşa

Nicuşor Dan respinge criticile aduse de consilierii USR PLUS privind bugetul Capitalei şi afirmă că acesta a fost dezbătut timp de şase săptămâni: „Sunt uluit. Realmente nu se poate aşa”.

„Sunt uluit. Noi am avut un buget. Primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate. Grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele încă de acum şase săptămâni şi acum venim şi spunem că e un alt buget. Realmente nu se poate aşa. Deci în opinia mea toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc şi au fost extrem de civilizate şi de constructive şi s-au adus îmbunătăţiri. Dacă se doreşte să mai discutăm pe buget o putem face, dar haideţi să ne grăbim să dom bucureştenilor bugetul pe care-l aşteaptă să putem începe investiţiile”, spune Nicuşor Dan.

El s-a împotrivit propunerii USR PLUS de retragere de pe ordinea de zi a proiectului bugetului Capitalei.

Ordinea de zi a fost aprobată cu 42 de voturi „pentru” şi 12 abţineri.

 

UPDATE 10.20 Ana Ciceală, în opoziţie faţă de colegii de partid: Sunt pentru votarea bugetului Capitalei

Bugetul Capitalei propus de Nicuşor Dan este blocat de consilierii USR PLUS, care susţin că cifrele sunt nerealiste şi umflate în mod populist, însă consilierul general Ana Ciceală spune că este în minoritate faţă de colegii ei de partid: „A fost dezbătut şi sunt pentru votul acestui buget”.

Ana Ciceală nu împărtăşeşte opinia majoritară a colegilor săi de partid din CGMB pe tema bugetului Capitalei.

„Eu sunt în minoritate faţă de colegii mei în ceea ce priveşte votul bugetului Capitalei, de fapt faţă de unii dintre colegii mei. Am formulat amendamente zilele trecute, am participat de asemenea, fiind membru în Comisia de Buget a CGMB, la nenumărate şedinţe de comisie în ultimele zece zile, cred că au fost peste 33 de ore de Comisie de Buget, în care s-au dezbătut bugetele tuturor instituţiilor subordonate şi direcţiilor din Primărie. Consider că acest buget a fost dezbătut, am formulat amendamente pe care le voi susţine şi în plen şi sunt pentru votul acestui buget, chiar dacă majoritatea din Birourile Municipale reunite USR PLUS Bucureşti şi dintre consilierii generali sunt se pare împotrivă”, spune la RFI Ana Ciceală.

Întrebată dacă opinia sa privind bugetul Capitalei este împărtăşită de alţi consilieri generali USR PLUS, ea a răspuns: ”Din câte ştiu eu, da, dar este minoritară această opinie”.

Ana Ciceală speră ca blocajul pe tema bugetului Capitalei să fie depăşit.

„Mă aştept ca toată lumea să-şi respecte jurământul făcut în urmă cu şase luni şi anume să-şi îndeplinească mandatul, gândindu-se la binele locuitorilor municipiului Bucureşti”, conchide Ciceală

 

UPDATE 9.30 Consilierii PNL din Consiliul General au susţinut o conferinţă de presă înainte de şedinţa CGMB în care au anunţat că susţin propunerea de buget iniţiată de Primarul General, Nicuşor Dan, după ce USR PLUS i-a cerut primarului general al Capitalei retragerea proiectului: „Avem aşteptările noastre faţă de ceea ce trebuie făcut dar nu rezolvăm lucrurile decât lucrând împreună”.

„Au fost 6 săptămâni de discuţii. Consilierii generali au fost în permanenţă consultaţi de Primar. 120 de ore de consultări cu oricine a fost interesat, din interior sau din exterior – s-a oferit posibilitatea si cetăţenilor să îşi spună opiniile în dezbaterea publică Avem astăzi la vot propunerea de Buget a Municipiului Bucureşti pentru 2021”, transmite Diana Mardarovici, consilier general PNL în CGMB.

Ea precizează că Partidul Naţional Liberal susţine propunerea de buget iniţiată de Primarul General, Nicuşor Dan.

„Suntem parteneri corecţi ai Primarului general si înţelegem să fim alături de eforturile lui in toate momentele în care are nevoie de sprijin şi de înţelegere. Avem aşteptările noastre faţă de ceea ce trebuie făcut dar nu rezolvăm lucrurile decât lucrând împreună. Facem acest lucru din respect pentru primar şi, mai ales din respect pentru bucureşteni. Ştim ca ei doresc să ne apucăm de treabă pentru Bucureşti”, conchide Mardarovici.

Sorin Purcărea, preşedintele comisiei de buget, a declarat că dacă bugetul nu este votat, Primăria Capitalei nu va primi la începutul lunii mai cotele defalcate din impozitul pe venit. El a spus că vor fi votate amendamentele USR PLUS.

”Noi am avut timp de 6 săptămâni o discuţie aplicată cu USR şi cu primarul general. Am considerat că un buget realizabil este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru bucureşteni. La nivel de amendamente, am primit o serie de amendamente de la grupul PSD şi apoi 4 amendamente de la USR. Probabil vor veni din nou şi în plen. Le vom discuta şi le vom vota.

Din venituri, o componentă importantă sunt cotele defalcate din impozitele pe venit. Urgenţă pentru care noi trebuie să votăm acest buget este exact această, pentru a putea fi în măsură la începutul lunii mai să primim banii în conturile primăriei. Vrem să rezolvăm o problema foarte mare lăsată de fosta administraţie. Prelungirea Ghencea este o prioritate. 7 milioane sunt datorii de anul trecut. Mai există multe proiecte începute precum pasajul Doamna Ghica. Străzile din Bucureşti le ştiţi foarte bine cum arată şi câte necazuri ne produc. Am alocat în plus 20 de milioane de lei în plus pentru această componentă importantă a bugetului”, a declarat Purcărea, citat de Hotnews.

Consilierii USR PLUS din Consiliul General i-au cerut, ieri, lui Nicuşor Dan să retragă proiectul de buget al Capitalei, transmite viceprimarul general din partea alianţei, Horia Tomescu: „Avem motive să credem că estimările de venituri nu sunt realistice”.

„Vrem să ne aşezăm la masă, să discutăm şi să venim în faţa bucureştenilor cu un buget realist, bazat pe venituri reale şi care să prioritizeze cele mai importante proiecte pentru Bucureşti. Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat. Cerem primarului să retragă proiectul. Există deja o decizie oficială a conducerii politice. Imediat după ce bugetul va fi aşezat pe nişte fundamente reale şi legale grupul USR PLUS va vota. Trebuie să ne întoarcem la masa discuţiilor în cel mai scurt timp posibil”, spune Horia Tomescu, viceprimar general USR PLUS

El spune că proiectul de buget al Capitalei nu respectă realizarea obiectivelor asumate în faţa bucureştenilor.

„Am făcut nişte promisiuni cu bună credinţă în faţa bucureştenilor şi vrem să ne achităm de ceea ce am promis. De aceea trebuie să spunem că actualul buget nu sprijină realizarea obiectivelor pe care le-am asumat în faţa cetăţenilor. În buget sunt estimate venituri de aproape 7 miliarde. Am fost surprins să văd această sumă prinsă în buget pentru că în toate discuţiile pe care le-am avut cu primarul general sumele avansate au fost în jur de 4,5-5 miliarde de lei. Am cerut notele de fundamentare. Răspunsul primit a fost că primarul a interzis accesul consiierilor la orice fel de detalii care să explice forma finală a veniturilor. Avem motive să credem că aceste estimări de venituri nu sunt realistice. Nu putem să ne minţim că anul acesta o să avem o mulţime de bani. Noi vrem să avem un buget realist. Nu e momentul să fim populişti, ci să fim responsabili şi buni gospodari”, a adăugat Tomescu.

Liberalii acuză interesul viceprimarului Tomescu pentru coordonarea spitalelor

Primarul general Nicuşor Dan i-a delegat viceprimarului Horia Tomescu atribuţiile privind coordonarea celor 19 spitale din Capitală, însă nu şi dreptul de semnătură. Prin urmare, managerii spitalelor din subordinea primăriei pot fi demişi şi numiţi în funcţie numai cu acordul primarului general. De asemenea, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB este controlat tot de primar, scrie Hotnews

"Înţeleg că există un apetit pe partea de Sănătate pentru domnul Tomescu şi apropierea sa de Vlad Voiculescu, dar e mai puţin important cine are semnătură, dacă toţi stabilim nişte principii”, spune senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti se reuneşte miercuri într-o nouă şedinţă, pe ordinea de zi figurând proiectul bugetului Capitalei pe anul 2021.

Potrivit proiectului pus în dezbatere de Nicuşor Dan, Primăria Capitalei are pentru acest an un buget estimat de 6,9 miliarde lei, iar cu tot cu instituţiile subordonate, credite şi fonduri europene ajunge la 9,5 miliarde. Pentru investiţii, din bugetul local ar urma să se aloce circa 1,9 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei din fonduri europene şi circa 600 milioane lei de la bugetul propriu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
usr plus,
cgmb,
buget

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici