Bugetul Ministerului Justiţiei, avizat de comisiile parlamentare

Bugetul Ministerului Justiţiei a fost avizat, miercuri, de comisiile juridice, de disciplină şi imunităţi ale Parlamentului, deşi ministrul Cătălin Predoiu a apreciat că este un buget de avarie.

21 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Justiţiei, avizat de comisiile parlamentare

Bugetul Ministerului Justiţiei, avizat de comisiile parlamentare (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Bugetul a fost avizat cu unanimitate de voturi.

Bugetul Ministerului Justiţiei este de 2,4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde lei reprezintă bugetul pentru instanţe, pentru aparatul propriu al MJ - 150 de milioane de lei, 138 de milioane de lei pentru Oficiul Naţional Registrul Comerţului, pentru Administraţia Naţioanală a Penitenciarelor şi Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică - 712 de milioane de lei.

Cătălin Predoiu a apreciat că este "un buget de avarie", precizând că trebuie finanţare pentru pregătirea sistemului pentru implementarea noilor coduri, pentru ridicarea mecanismelor de verificare şi pentru formarea resurselor umane.

Ministrul Justiţiei a mai spus că la următoarea rectificare bugetară trebuie majorate semnificativ bugetele Ministerului Justiţiei şi Înaltei Curţi.

El mai spus că sunt 450 de posturi vacante şi 800-1000 de posturi care sunt în principiu deblocate de Guvern şi care ar putea fi finanţate până la sfârşitul anului.

Întrebat de membrii comisiei despre preluarea bugetelor instanţelor de către ICCJ, Predoiu a răspuns că instituţia nu este pregătită să preia aceste bugete în securitate şi că această măsură a fost prorogată pentru că ar fi presupus desprindera unor direcţii din MJ şi lipite la ICCJ.

El a mai spus că această schimbare ar fi adus MJ în situaţia de a nu mai putea gestiona celelalte probleme din sistem, direcţia economică deservind şi alte bugete decât ale instanţelor.

"Nu era fezabilă din punct de vedere instituţional şi statul trebuie să o aibă garanţia că aceste sume se cheltuie în mod eficient, lucru care se va putea face prin introducerea managerului de instanţă, o instituţie în dezvoltare", a spus Predoiu.

Ministrul a adăugat că nu există o opoziţie a sa din principiu, este de acord cu trecerea bugetelor la ICCJ, însă într-un mod profesionist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici