Câmpeanu: Avem probleme cu unele evaluări ale persoanelor cu handicap, acestea vor fi reverificate

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că sute de persoane cu handicap au reclamat modul în care au fost evaluate, în aceste cazuri dispunându-se o reverificare.

454 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: Avem probleme cu unele evaluări ale persoanelor cu handicap, acestea vor fi reverificate

Câmpeanu: Avem probleme cu unele evaluări ale persoanelor cu handicap, acestea vor fi reverificate (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

"Avem probleme cu anumite evaluări care au fost făcute în cazul persoanelor cu handicap. Am primit un maldăr de sesizări la minister şi acestea trebuie reevaluate", a declarat ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a spus că aproximativ 200 de sesizări au ajuns la minister, dar mai sunt şi alte evaluări cu probleme, care sunt în anchetă penală.

În acest context, demnitarul a anunţat că toate persoanele care au contestat modul de evaluare vor fi reverificate.

Fostul ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, a anunţat, în 22 martie, că a dispus verificarea tuturor certificatelor de încadrare în grad handicap, primele judeţe în care s-a dispus începerea controalelor fiind Iaşi, Argeş, Bistriţa-Năsăud şi Vrancea.

Boghicevici a precizat că, după finalizarea verificărilor din Sibiu, unde 86,66 la sută dintre persoanele evaluate au obţinut ilegal certificate de încadrare în grad de handicap, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap va intensifica şi va extinde la nivel naţional acţiunile de control a criteriilor de acordare a certificatelor de încadrare în grad de handicap.

"Din acest moment, Comisia Superioară este pregătită să lucreze în regim de urgenţă. Vom trece la un plan de control în întreaga ţară pentru a depista toate persoanele cu certificat de handicap fals. (...) Una dintre concluziile la care am ajuns este că trebuie să sporim puterea organismelor de control în sistemul de asistenţă socială. Asistenţa socială în România a fost prea multă vreme o fabrică de scutiri pentru nemuncă. Am ajuns să avem comune întregi de nevăzători cu permis auto, de beneficiari de venit minim garantat care au vile şi maşini de lux. Ca ministru, refuz să mai aruncăm cu milioane de euro pe fereastră pentru false persoane cu handicap", a spus Boghicevici.

Potrivit Claudiei Boghicevici, planul naţional de control urma să înceapă în Iaşi, Argeş, Bistriţa-Năsăud şi Vrancea, judeţe din care s-au primit cele mai multe sesizări şi solicitări pentru a fi făcute verificări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici