Canada, preocupată de situaţia României. Convorbire telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul Melanie Joly

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe canadian Melanie Joly pe tema situaţiei îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, generată de consolidarea militară rusă fără precedent.

24708 afișări
Imaginea articolului Canada, preocupată de situaţia României. Convorbire telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul Melanie Joly

Canada, preocupată de situaţia României. Convorbire telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul Melanie Joly

Din discuţie a reieşit viziunea comună a celor două părţi în ceea ce priveşte evoluţiile actuale şi necesitatea continuării demersurilor îndreptate spre dezescaladare, spune MAE într-un comunicat.

Ministrul Aurescu şi ministrul Joly au evaluat impactul evoluţiilor recente asupra securităţii euroatlantice şi au salutat măsurile concrete adoptate în cadrul NATO şi împreună cu statele aliate, care demonstrează soliditatea angajamentului colectiv pentru securitatea aliaţilor de pe Flancul Estic al NATO.

Oficialul român a adresat mulţumiri Canadei pentru implicarea constantă în eforturile de reasigurare a aliaţilor estici, inclusiv prin misiunile de poliţie aeriană întărită în România, şi a adresat invitaţia de a continua şi dezvolta cooperarea bilaterală şi în cadru aliat în materie de apărare.

Cei doi miniştri au convenit continuarea cooperării strânse în definirea şi punerea în practică a măsurilor concrete care trebuie luate în eventualitatea unei noi agresiuni ruse în Ucraina, fiind subliniată coordonarea foarte bună pe acest subiect la nivel NATO şi între UE, Canada şi SUA.

De asemenea, au discutat despre măsurile pe care România şi Canada le pot lua împreună pentru a gestiona în mod adecvat actuala situaţie regională şi au reiterat angajamentul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Şeful diplomaţiei române a subliniat soliditatea relaţiei transatlantice, exprimată inclusiv prin unitatea demonstrată la nivel NATO şi a subliniat importanţa coordonării continue, a angajării şi a dialogului între Aliaţi şi parteneri. În actualul context regional, a accentuat necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic al NATO, şi în mod special în România, evidenţiind proximitatea ţării noastre faţă de Crimeea şi regiunile unde sunt desfăşurate trupele ruse.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat totodată interesul pentru consolidarea relaţiei strategice dintre România şi Canada, în baza valorilor şi intereselor comune.

În context, s-a referit şi la comunitatea românească numeroasă din Canada, care reprezintă un veritabil pod de legătură între cele două ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
miniştri,
convorbire,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici