Cânii antitabac dresaţi la Vama Giurgiu, cei mai eficienţi luptători împotriva contrabandei

Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a descoperit în 2010 circa trei milioane de ţigarete de contrabandă cu ajutorul a 10 câini dresaţi, alţi zece urmând să fie antrenaţi şi folosiţi împotriva contrabandei anul viitor.

295 afișări
Imaginea articolului Cânii antitabac dresaţi la Vama Giurgiu, cei mai eficienţi luptători împotriva contrabandei

Vama a descoperit în 2010 trei milioane de ţigarete de contrabandă cu ajutorul a 10 câini dresaţi (Imagine: Ciprian Sterian/Arhiva Mediafax Foto)

JTI şi ANV au extins joi protocolul de colaborare, în urma căruia producătorul de ţigarete a donat autorităţii vamale zece câini ce urmează a fi antrenaţi pentru depistarea produselor de contrabandă şi 10 maşini care vor fi folosite de instructorii animalelor.

Potrivit Gildei Lazăr, corporate affairs manager la JTI, investiţia într-o echipă canină mobilă, respectiv în maşină şi câine, este de circa 10.000 de euro.

"Cele mai bune rezultate împotriva contrabandei cu ţigări le-au dat echipele canine. Cele 10 echipe pe care le avem deja au descoperit în acest an circa trei milioane de ţigarete", a spus Dorel Fronea, directorul departamentului Echipe Mobile din cadrul ANV.

El a arătat că dresajul unui "câine antitabac" durează trei luni, iar în cadrul pregătirii fiecare animal distruge zilnic 4-5 pachete de ţigări.

Reprezentantul ANV a adăugat că animalele sunt dresate într-un centru la Vama Giurgiu, singurul de acest fel din Europa Centrală şi de Est.

"Bulgarii îşi antrenează câinii tot la noi", a mai spus el.

Fronea a afirmat că în următorii trei ani, autoritatea vamală va deţine 40 de echipe canine "antitutun" şi 20 de echipe antidrog.

"Marţi, la biroul vamal Otopeni, echipa canină antitabac nu a marcat ţigări, însă a depistat o valiză în care erau 100.000 de euro", a mai spus Fronea.

Potrivit acestuia, ANV a confiscat în acest an 145 de milioane de ţigarete, faţă de 120 de milioane anul trecut şi 118 milioane în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici