Care sunt categoriile de pacienţi care vor face patru doze de vaccin? Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare Valeriu Gheorghiţă a anunţat că joi a fost definitivată lista categoriilor de pacienţi pentru care se va recomanda vaccinarea cu trei doze iniţiale şi apoi una de rapel.

5242 afișări
Imaginea articolului Care sunt categoriile de pacienţi care vor face patru doze de vaccin? Anunţul lui Valeriu Gheorghiţă

„Astăzi am definitivat acele categorii de afecţiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienţii cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienţii oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică. O a treia categorie este cea a persoanelor cu imunodeficienţă dobândită, cu infecţie HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienţii care pentru diverse afecţiuni fac tratamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, şi mai este o ultimă categorie a imunodeficienţelor congenitale, cele cu care ne naştem”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la un post de televiziune.

Acesta a precizat că aceste categorii vor primi recomandare de trei doze iniţiale.

„În această situaţie, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist şi se va prezenta la centrul de vaccinare şi va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, şi la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (...) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă şi ele nevoie, ca restul populaţiei, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze iniţiale este de a creşte protecţia iniţială, nu neapărat de a păstra o protecţie de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta susţine că această recomandare cu trei doze este aprobată doar pentru vaccinruile pe bază de ARN mesager.

„Foarte probabil că după şase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a adăugat Gheorghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici