Care sunt problemele pe care le ridică liberalizarea pieţei energiei

  • Ministerul Energiei vrea să oblige furnizorii să acorde reduceri consumatorilor
  • ANRE vrea să le ofere acestora doar “posibilitatea” de a acorda reduceri
  • Experţii consideră că trebuie găsit un echilibru între cele două variante
585 afișări
Imaginea articolului Care sunt problemele pe care le ridică liberalizarea pieţei energiei

Liberalizarea pieţei energiei aduce numai bătăi de cap. Totul este în ceaţă, inclusiv pentru instituţiile statului. Ministerul Energiei îşi doreşte să dea o ordonanţă de urgenţă care să oblige furnizorii de energie să ofere reduceri clienţilor, în timp ce ANRE-ul vrea doar să le ofere acestora opţiunea de a face asta. Evident că o ordonanţă de urgenţă în acest sens nu ar avea niciun rost pentru că furnizorii pot oricum să ofere discount-uri dacă vor acest lucru. Pe de altă parte, introducerea obligativităţii nu s-ar mai potrivi cu piaţa concurenţială pe care ne-o dorim.

Ionuţ Purică, expert în energie, spune că furnizorii ar putea să se înţeleagă între ei să nu coboare preţurile sub un anumit nivel. Şi asta este, de fapt, problema ameninţătoare ce trebuie prevenită de autorităţi.

Ionuţ Purică, expert în energie: Trebuie echilibrat comportamentul şi condiţiile din piaţă astfel încât şi furnizorii să poată să câştige, să aibă un interes de a rămâne în piaţă, dar şi clienţii să fie protejaţi şi să aibă cele mai bune oferte. Spun că trebuie create condiţiile pentru ca riscurile din ofertele respective să fie minimizate. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici