Care sunt scenariile privind aderarea României la Schengen

„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a spus vineri Lucian Bode, ministrul de Interne.

3062 afișări
Imaginea articolului Care sunt scenariile privind aderarea României la Schengen

Care sunt scenariile privind aderarea României la Schengen

Lucian Bode a calificat ca „injustă” decizia Austriei de a nu vota pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

„Surprinderea noastră este cu atât mai mare cu cât veto vine din partea unei ţări, Austria, care fără argumente a dat acest veto în condiile în care pe data de 16 noiembrie, aici la Bucureşti, valida printr-o declaraţie susţinerea pentru aderarea României la spaţiul Schengen”, a spus Bode.

El a spus că anterior votului de joi, în 23 noiembrie şi 5 decembrie, România a propus mai multe soluţii, care „nu au fost auzite” de austrieci: „Vorbesc de plan de acţiune, de colaborare poliţienească, de acţiuni comune la frontieră, de preluare migranţi”.

De asemenea, ministrul spune că nu au fost luate în considerare nici soluţiile propuse de Comisie.

„Regulile sunt foarte clare, o decizie de aderare a României la spaţiul Schengen poate fi luată doar de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, secţiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie. Dacă până atunci, va exista un Consiliu extraordinar, şi preşedinţia în exerciţiu, cehă, a Uniunii, preşedinţia viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înţelegerea serviciliu juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedrurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot şi de unanimitate”, a mai spus ministrul de Interne.

„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
scenarii,
lucian bode,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici