Carmen Dan îi recomandă noului ministru de Interne să „se debaraseze de urgenţă de cei cocoţaţi cu japca” în poziţiile din MAI

Fostul ministru de Interne Carmen Dan a făcut o analiză a punctelor care vizează MAI din programul de guvernare al PNL şi a ajuns la concluzia că majoritatea sunt în curs de implementare şi nu aduc o viziune nouă. Noului ministru îi recomandă să se debaraseze de cei „cocoţaţi cu japca” în poziţii.

1726 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan îi recomandă noului ministru de Interne să „se debaraseze de urgenţă de cei cocoţaţi cu japca” în poziţiile din MAI

Carmen Dan a analizat programul PNL: Nu sunt aspecte cu viziune nouă. Majoritatea, în implementare

„Ca orice român interesat de ce ne rezervă viitorul, m-am uitat pe programul de guvernare propus de PNL. Evident, am făcut cu atenţie recenzia măsurilor ce privesc componenta Afaceri Interne. Fără patimă, (...) am ales să fac o analiză între măsura propusă raportată la realitatea existentă”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Fostul ministru de Interne a enumerat cele mai importante prevederi din programul noului guvern, despre care a precizat că nu reprezintă o viziune nouă:

1. Desecretizarea documentelor necesare în dosarul 10 august: Carmen Dan spune că raportul privind 10 august a fost deja declasificat parţial, încă din data de 31 ianuarie 2019, peste 90% din acesta fiind deja neclasificat. „Aşadar, desecretizarea raportului 10 august este o temă falsă! Raportul este deja declasificat, iar intenţia de a-l face public pentru populaţie nu apartine Guvernului, ci Parchetului”, spune aceasta.

2. Îmbunătăţirea cadrului legislativ care reglementează activitatea Jandarmeriei si a Poliţiei: „În realitate, modificarea legii Jandarmeriei a stat mai bine de 1 an în dezbaterea Parlamentului. Acolo este şi astăzi. Despre legea cu întărirea autorităţii Poliţiei - Ieri, la limită şi “cu sufletul greu”, Preşedintele nu a mai avut soluţie şi a promulgat-o!”.

3. Organizarea concursurilor pentru funcţiile de conducere din Poliţie: „Noul ministru va descoperi însă că marea majoritate a inspectorilor şefi sunt numiţi prin concurs pentru că aceste concursuri au fost organizate în 2017-2018 în aproape toate judeţele.”

4. Limitarea mandatelor pentru funcţii de conducere şi a perioadei de împuternicire la 3 luni: „În realitate, ambele măsuri sunt propuse deja de Ministerul Afacerilor Interne şi fac obiectul unei propuneri de modificare a statutului poliţistului care este postată deja din luna august pe site-ul MAI în dezbatere publică. Deci, măsurile nu sunt noi şi nici nu aparţin viitorului Guvern”.

5. Redefinirea rolului poliţistului de proximitate în sensul de a creşte atribuţiile pe zona de cunoaştere a populaţiei: „Această măsură a fost inclusă deja în pachetul de măsuri post eveniment Caracal, anunţată la momentul respectiv, dar formulată în sensul reintroducerii sectoristului, adică acel poliţist denumit azi “de proximitate”, care trebuie să cunoască populaţia şi nu să facă dosare”.

6. Adoptarea unei noi viziuni în domeniul resurselor umane care să includă dezvoltarea de programe de pregătire teoretică şi practică, regândirea programelor din şcolile de agenţi, diminuarea deficitului de personal: „În realitate, toate aceste măsuri sunt deja în implementare în MAI de cel puţin 2 ani”. De modulele de pregătire fizică şi tactică se ştie din 2017, iar în 2018 au început să fie puse în practică. În 2019 s-a emis un alt ordin de ministru care reglementează deja această activitate”. (...) Cât despre reducerea deficitului de personal, aceasta a fost o prioritate a mandatului meu”.

7. Consolidarea autorităţii poliţistului aflat în misiune în vederea limitării cazurilor de ultraj: „Realitatea ne arată ca în opoziţie PNL era împotriva măsurii şi considera că întărirea autorităţii politistului are ca scop să intimideze protestele!!!”

„Concluzia este că majoritatea măsurilor sunt deja în implementarea MAI. Nu sunt aspecte care să reprezinte o viziune nouă, ceea ce confirmă corectitudinea măsurilor luate in 2017-2019. Provocarea este însă dacă viitorul Guvern va reuşi să aducă şi resursele necesare MAI. Şi ca să existe obiect de comparaţie am să reamintesc doar că în anul 2017 bugetul aprobat MAI, existent la momentul preluării mandatului, a fost de 12,4 miliarde lei, în anul 2018 a fost de 15,2 miliarde lei, iar pentru anul 2019 bugetul aprobat prin Legea nr.50/2019 a fost în sumă totală de 19 miliarde lei. Bugetele anilor 2018 şi 2019 reprezintă cele mai mari bugete aprobate MAI din ultimii 10 ani. Aştept cu interes bugetul anului 2020”, a mai explicat Carmen Dan.

Fostul ministru spune că MAI este un sistem viu şi trebuie condus de o echipă de oameni bine pregătiţi şi dedicaţi, „cu anduranţă la imixtiuni imorale şi nocive”.

„În final, tot fără patimă, îi recomand noului ministru să se uite cu atenţie la ocupanţii funcţiilor cheie în sistem şi să se debaraseze de urgenţă de cei cocoţaţi cu japca în acele poziţii imediat după ce mi-am depus mandatul, urmare a unor negocieri neonorante cu oameni care nu fac parte din sistem, nu-l reprezintă, nu-l respectă şi nu l-au înţeles niciodată!”, a mai spus Carmen Dan.

Carmen Dan şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Interne in luna iulie.

Senatorul PNL Marcel Vela, în vârstă de 56 de ani, este propunerea PNL pentru funcţia de ministru de Interne în Cabinetul Orban. Liberalul este secretar al Biroului permanent al Senatului şi a avut trei mandate de primar al municipiului Caransebeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici