Cartel Alfa cere Guvernului să nu mai întârzie adoptarea salariului minim de 705 lei

Confederaţia Cartel Alfa cere Guvernului să nu mai întârzie în adoptarea măsurii, "oricum amânată în mod nepermis", de aliniere a salariului minim pe economie garantat în plată la 705 lei, pentru a evita conflictele sociale.

54 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa cere Guvernului să nu mai întârzie adoptarea salariului minim de 705 lei

Cartel Alfa cere Guvernului să nu mai întârzie adoptarea salariului minim de 705 lei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Comitetul Confederal al "Cartel Alfa" solicită Executivului ca, dacă doreşte evitarea conflictelor deschise, să analizeze cu mare atenţie toate măsurile sociale adoptate, să oprească "haosul măsurilor contradictorii", să aplice transparenţa, dialogul şi concertarea acţiunilor cu partenerii sociali, arată reprezentanţii confederaţiei sindicale într-un comunicat de miercuri.

Totodată, Comitetul Confederal îi avertizează pe premier, pe ministrul Muncii şi pe ministrul Finanţelor asupra faptului că deciziile haotice adoptate la dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2010 "demonstrează incoerenţa politicilor guvernamentale practicate".

Sindicaliştii mai arată că valoarea minimă care se acordă asistenţilor sociali pentru creşterea unui copil este de 21.000 de lei pe an, respectiv 1.700 de lei pe lună.

"Este o sumă care s-a stabilit folosindu-se norme europene care impun acordarea unui minim în funcţie de necesităţile persoanei asistate social. Nu vedem însă raţiunea pentru care salariul minim pe economie trebuie să rămână sub nivelul unui asistat social. Incoerenţa actului guvernamental este dovedită prin aceea că nu reuşeşte să înţeleagă faptul că venitul salarial al unui om aflat în câmpul muncii trebuie să fie mai mare decât venitul stabilit pentru un asistat social", a precizat sursa citată.

Sindicaliştii consideră că prin menţinerea salariului minim la nivelul de jos, "al subzistenţei", Guvernul nu face altceva decât să lase deliberat o parte a cetăţenilor României sub nivelul persoanelor asistate social, în condiţiile în care salariatul are nevoie să-şi asigure din leafa primită un minim necesar traiului său zilnic şi al familiei sale.

Menţinerea acestor acţiuni va duce la declanşarea unui uriaş val de proteste "ale celor care astăzi asistă neputincioşi la adoptarea unor măsuri haotice", au subliniat reprezentanţii "Cartel Alfa".

În 5 ianuarie, sindicaliştii au cerut, la întâlnirea cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ca salariul minim să fie 705 lei, la fel ca şi coeficientul 1 din Legea salarizării unitare, ameninţând că vor da în judecată Executivul dacă nu îşi asumă iniţiativa acestei transformări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici