Cartel Alfa: Guvernul reglementează oficial sclavagismul în România

  • Confederaţia sindicală „Cartel Alfa” susţine că Ministerul Muncii intenţionează să „forţeze” adoptarea unei ordonanţe „care dă puteri nelimitate angajatorilor de a reduce discreţionar programul de lucru,
  • „Conform proiectului de act normativ, angajatorii pot schimba oricând şi oricum programul de lucru, de pe-o zi pe alta, fără acordul sindicatului sau salariaţilor”, menţionează sindicaliştii.
1629 afișări
Imaginea articolului Cartel Alfa: Guvernul reglementează oficial sclavagismul în România

Cartel Alfa: Guvernul reglementează oficial sclavagismul în România

Confederaţia sindicală „Cartel Alfa” susţine că Ministerul Muncii intenţionează să „forţeze” adoptarea unei ordonanţe „care dă puteri nelimitate angajatorilor de a reduce discreţionar programul de lucru, fără a fi responsabili pentru plata lucrătorilor”.

„Conform proiectului de act normativ, angajatorii pot schimba oricând şi oricum programul de lucru, de pe-o zi pe alta, fără acordul sindicatului sau salariaţilor”, menţionează sindicaliştii.

Aceste schimbări sunt incluse în pachetul de măsuri de relansare economică, prin introducerea în România a mecanismului de tip kurzarbeit (“timp scurt de lucru”), după modelul german, model preluat şi aplicat în mai multe ţări europene.

„Practic, în lipsa unor garanţii pentru salariaţi, schema devine strict o subvenţie directă pentru patroni, fără niciun fel de responsabilitate la schimb din partea lor: fără obligaţia de a elabora un program predictibil pentru salariaţi, negociat cu sindicatul şi acceptat de salariaţi; fără obligaţia de a-i informa din timp (spre exemplu, cu cel puţin o săptămână în avans), fără obligaţia de a plăti odată cu salariul şi partea de indemnizaţie care va fi decontată de stat, lăsând lucrătorii chiar şi fără jumătate din veniturile lor (cum majoritatea angajaţilor români au venituri scăzute cu care de-abia fac faţă cheltuielilor curente, acest lucru va avea consecinţe grave şi sistemice)”, susţine „Cartel Alfa”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici