Câţi bani sunt dispuşi românii să cheltuie în 2011 pentru vacanţe

Cei mai mulţi turişti români sunt dispuşi să cheltuiască în acest an între 300 şi 500 de euro de persoană pentru vacanţe, după ce în 2010 aceştia au alocat bugete mai mici pentru concedii faţă de anii precedenţi, arată un sondaj realizat de site-ul ivox.ro.

49 afișări
Imaginea articolului Câţi bani sunt dispuşi românii să cheltuie în 2011 pentru vacanţe

Câţi bani sunt dispuşi românii să cheltuie în 2011 pentru vacanţe (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)

Astfel, 34,61% dintre persoanele care au participat la sondaj au declarat că pot aloca în acest an între 300 şi 500 de euro, în timp ce pentru 19,37% dintre români bugetele pentru vacanţe variază între 500 şi 1.000 de euro, iar aproape 10% plănuiesc să aloce peste 1.000 de euro pentru vacanţe.

În acelaşi timp, 30,65% dintre respondenţi vor cheltui mai puţin de 300 de euro pentru vacanţe, iar 5,71% au declarat că nu vor avea vacanţă.

Sondajul mai arată că anul trecut peste 47% dintre românii intervievaţi şi-au petrecut vacanţa în ţară, 17,09% în străinătate, iar 12,72% au ales atât destinaţii interne cât şi externe. Totodată, un procent de 23,16% dintre români nu au mers în vacanţă anul trecut.

"Dintre cei care au avut vacanţă atât în ţară, cât şi în străinătate, 19% nu au un venit propriu, 33% au un venit sub 1.500 de lei şi 48% un venit de peste 1.500 de lei. Pentru cea mai mare parte a respondenţilor bugetul vacanţei din 2010 a reprezentat o sumă mai mică decât cea alocată în anii precedenţi - 34,61%. Totuşi, un procent apropiat de respondenţi au declarat că suma a fost aproximativ aceeaşi - 30,34%", potrivit sondajului.

Datele mai arată că o mare parte a respondenţilor (38,83%) îşi organizează singuri vacanţele, fară a apela la serviciile unei agenţii de turism. Nivelul de fidelizare faţă de o anumită agenţie este de asemenea redus, în condiţiile în care peste 80% dintre respondenţi schimbă agenţia în funcţie de oferte.

În ceea ce priveşte unităţile de cazare, rezultatele sondajului arată că atunci când merg în ţară românii preferă pensiunile, iar în străinătate aleg hotelurile.

Principalele avantaje percepute în privinţa vacanţelor în străinătate sunt serviciile oferite de mai bună calitate, activităţile de vacanţă mai diverse, obiectivele turistice mai numeroase, preţurile mai reduse şi accesibilitatea mai mare ca urmare a aglomeraţiei reduse. Astfel, 91,41% dintre respondenţi consideră că serviciile oferite în străinătate sunt de mai bună calitate decât cele din România.

La sondajul realizat de site-ul ivox.ro au participat 4.120 de persoane, care şi-au exprimat aşteptările pe care le au de la vacanţa lor şi caracteristicile pe care le consideră importante în alegerea unei anumite destinaţii de vacanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici