Cazul celor trei persoane moarte după deratizare, la Timişoara | Măsurile luate de Ministerul Sănătăţii: Verificări la DSP şi modificarea legislaţiei

Ministerul Sănătăţii a constituit o Comisie de analiză după cazul de la Timişoara, fiind luată decizia de verificare a activităţii DSP privind societăţile de deratizare. Ministrul Victor Costache a cerut modificarea legislaţiei ca direcţiile de sănătate publică să certifice utilizarea biocidelor.

642 afişări
Imaginea articolului Cazul celor trei persoane moarte după deratizare, la Timişoara | Măsurile luate de Ministerul Sănătăţii: Verificări la DSP şi modificarea legislaţiei

Cazul celor trei persoane moarte după deratizare, la Timişoara | Măsurile luate de Ministerul Sănătăţii: Verificări la DSP şi modificarea legislaţiei

„La nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit o Comisie de analiză a evenimentelor petrecute în cazul de la Timişoara, atât din punct de vedere medical, cât şi administrativ”, anunţă instituţia printr-un comunicat.

Având în vedere informaţiile primite de la autorităţile locale din judeţul Timiş, în cazul pacienţilor care au avut de suferit ca urmare a operaţiunii de dezinsecţie din Timişoara, comisia a constatat următoarele:

- În data de 16.11.2019, în intervalul orar 09:23 – 18:21, au fost înregistrate 6 apeluri la SAJ Timiş pentru 6 persoane cu simptomatologie diferită.

- În data de 17.11.2019, în intervalul orar 08:07 – 18:07, au fost înregsitrate 4 apeluri la SAJ Timiş.

- În data de 18.11.2019, în intervalul orar 02:45 – 09:07, au fost înregistrate 4 apeluri la SAJ Timiş, din care 3 apeluri pentru aceeaşi pacientă.

- În data de 18.11.2019 ora 11.00, SAJ Timiş a anunţat DSP Timiş despre faptul că ambulanţa a fost solicitată în perioada 16 – 18.11.2019 pentru mai multe persoane domiciliate în Timişoara la aceeaşi adresă, care prezentau tulburări digestive.

„Ca urmare a informării primite de la SAJ Timiş, DSP Timiş s-a autosesizat şi a contactat telefonic IPJ Timiş, constituind o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai ambelor instituţii, care s-au deplasat la adresa menţionată, unde s-a constatat faptul că a fost efectuată o operaţiune de dezinsecţie/deratizare de către o societate de profil”, mai arată Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii DSP Timiş prezenţi la faţa loculului au prelevat 6 probe de apă, 4 probe din locuinţele persoanelor afectate, o probă din spaţii comune şi o probă din fântâna publică din proximitatea blocului pentru analize în laboratorul instituţiei. Rezultatele fizico-chimice au relevat faptul că apa este potabilă.

Ulterior, DSP Timiş a demarat verificări în teren, constatând faptul că societatea de deratizare/dezinsecţie nu mai funcţiona la adresa punctului de lucru declarat si nici la sediul acesteia.

Până în prezent, un număr de 83 de persoane, din care 56 de adulţi şi 27 de copii s-au prezentat pentru investigaţii la 3 unităţi sanitare publice din oraş, şi anume Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “ Louis Ţurcanu” Timişoara.

În prezent mai sunt internate 33 de persoane, după cum urmează:

- 9 pacienţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara;
- 3 pacienţi la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara;
- 21 pacienţi copii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “ Louis Ţurcanu” Timişoara.

Toţi pacienţii sunt stabili, în stare bună, o parte din ei mai prezintă simptomatologie digestivă (greaţă, vărsături), dar rezultatele analizelor medicale sunt îmbunătăţite.

Pe de altă parte, Comisia de analiză a constatat că, în conformitate cu legislaţia în vigoare (Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului nr.16/2010, art. 70), autorizarea şi verificarea modului de funcţionare a societăţilor comerciale care au obiect de activitate efectuarea operaţiunile de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare este realizată de către direcţiile sanitar veterinare din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului (ANSVSA).

Inspectorii sanitari au atribuţii de verificare doar din punct de vedere a respectării condiţiilor igienico - sanitare de către societăţile comerciale care depun la Registrul Comerţului o declaraţie pe propria răspundere pentru activităţi de deratizare, respectiv dacă se respectă art. 83 din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.

Articolul 83 cuprinde următoarele prevederi: ART. 83 (1) Unităţile care efectuează prestări de servicii utilizând produse biocide sunt obligate să asigure informarea populaţiei cu privire la data efectuării lucrărilor, substanţele folosite şi măsurile de prim ajutor recomandate de producători.
(2) Păstrarea produselor biocide se face în spaţii special amenajate, cu pavimente netede, lavabile, confecţionate din materiale neabsorbante, care să poată fi uşor spălate şi curăţate, pe rafturi sau grătare, ferite de razele solare şi de surse directe de căldurăşi îngheţ, dotate cu ventilaţie adecvată, sursă de apă potabilăşi trusă sanitară de prim ajutor.
(3) Unitatea trebuie să dispună de vestiare pentru personal şi grup sanitar.

(4) Utilajele folosite trebuie curăţate după fiecare operaţiune, avându-se în vedere evitarea poluării mediului înconjurător. Se interzice deversarea apelor reziduale direct în sistemul de canalizare.
(5) Este interzisă utilizarea produselor biocide cu termen de valabilitate expirat, a celor cu eticheta deteriorată sau care prezintă modificări ale proprietăţilor (depuneri, culoare modificată etc.).

Comisia de analiză de la nivelul Ministerului Sănătăţii a luat decizia ca miercuri o echipă de control alcătuită din reprezentanţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat să se deplaseze la Timişoara pentru a verifica toate documentele existente în acest caz, dar şi activitatea direcţiei de sănătate publică.

„De asemenea, în urma propunerii Comisiei de analiză, pentru prevenirea apariţiei unor astfel de situaţii, ministrul sănătăţii a dispus astăzi modificarea legislaţiei prin reintroducerea procedurii de certificare a conformităţii cu normele de igienă şi sănătate publică de către direcţiile de sănătate publică, în ceea ce priveşte activităţile de utilizare a produselor biocide pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în spaţiile utilizate de populaţie. Până în anul 2009, când s-a renunţat la această măsură, DSP-urile aveau în atribuţii aceste măsuri”, mai informează Ministerul.

Proiectul de modificare a OMS nr. 1030/2009 pentru aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei se află publicat în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăţi care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societăţii a fost reţinut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice.

Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că patronul firmei de deratizare din Timişoara a cumpărat substanţele folosite de la „o cunoştinţă”, fără documente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici