CC: Suspendarea plăţii de drepturi salariale prevăzute în titluri executorii, situaţie extraordinară

Curtea Constituţională a decis că ordonanţa privind suspendarea de drept a oricărei proceduri silite privind plata de drepturi salariale personalului bugetar este constituţională, fiind adoptată pentru atenuarea efectelor crizei economice generalizate şi neinstituind discriminări între debitori.

166 afișări
Imaginea articolului CC: Suspendarea plăţii de drepturi salariale prevăzute în titluri executorii, situaţie extraordinară

CC: Suspendarea plăţii de drepturi salariale prevăzute în titluri executorii, situaţie extraordinară (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea Constituţională a decis, în 26 mai, că este constituţională prevederea din OUG 18/2010 privind suspendarea de drept a oricărei proceduri silite referitoare la plata unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, judecătorii constituţională respingând sesizarea Avocatului Poporului.

Curtea Constituţională a constatat, în motivarea deciziei, publicate luni, în Monitorul Oficial, că, în situaţii extreme, astfel cum este cea a prevederilor criticate, implicaţiile financiare legate de punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti se pot constitui într-o situaţie extraordinară în sensul art.115, alin 4 din Constituţie, în măsura în care sunt motivate, în mod fundamental, de apărarea stabilităţii economice a statului român.

"O atare situaţie extraordinară, în mod evident, are un caracter temporar, regula în această materie fiind executarea hotărârilor jduecătoreşti în conformitate cu dreptul comun (...). Altfel, Guvernul nu poate uza de reglementarea, în viitor, în mod nelimitat a unor proceduri derogatorii de la dreptul comun atunci când debitor este statul. Este sarcina statului să găsească soluţii pentru executarea conformă a hotărârilor jduecătoreşti, conform dreoptului comun. În caz contrar, nu ar mai exista o situaţie extraordinară în sensul art. 115, alin.4 din Constituţie, ci mai degrabă s-ar pune în evidenţă elemente de oportunitate legislativă", arată Curtea Constituţională în motivarea deciziei din 26 mai.

De asemenea, judecătorii au constatat că nu se poate reţine existenţa niciunei discriminări între debitori, în sensul că statul ca debitor, şi-ar aroga mai multe drepturi decât debitorii persoane de drept privat în ceea ce priveşte executarea hotărârilor judecătoreşti.

Judecătorii mai atrag atenţia că executarea eşalonată a unor titluri executorii care au ca obicet drepturi băneşti nu este interzisă în niciun mod de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

În mai, Curtea Constituţională a analizat OUG 18/2010 privind plata eşalonată, între 2011 şi 2013, a unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, după ce ordonanţa a fost deja adoptată în 5 mai de Senat.

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic, punctul 2, din OUG 18/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

Concret, AP a reclamat articolul 2 din OUG 18/2010 care prevede că în cursul termenelor prevăzute pentru plata sumelor obţinute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

În opinia lui Ioan Muraru - fost preşedinte al Curţii Constituţionale -, în OUG 18 este stipulat "cu viclenie" că "orice procedură de executare silită se suspendă de drept", iar acest lucru încalcă normele constituţionale.

OUG 18/2010 a fost adoptată, în 5 mai, de Plenul Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici