Ce este şi conţine K-Ration, pachetul trimis de occidentali soldaţilor din Ucraina

Inventată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de un american, este masa zilnică pentru militari. Există mai multe versiuni: cea italiană conţine lichiorul Cordiale şi ciocolată neagră.

58415 afișări
Imaginea articolului Ce este şi conţine K-Ration, pachetul trimis de occidentali soldaţilor din Ucraina

Ce este şi conţine K-Ration, pachetul trimis de occidentali soldaţilor din Ucraina

Numele (K-Ration în engleză) aminteşte de un experiment nespecificat creat pentru întreţinerea soldaţilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către americanul Ancel Keys.

La acea vreme se asigurau şi alte tipuri de raţii alimentare care luau drept nume literele alfabetului. Potrivit unora, litera „K” ar fi prima literă a numelui de familie aparţinând americanului, dar nu există dovezi care să susţină această teză. Studiul cercetătorului pleacă de la necesitatea de a oferi o alimentaţie bună, care să fie, de asemenea, uşoară şi convenabilă de transportat.

Aşadar, în 1941, Keys a fost pus de Departamentul de Război al Statelor Unite să creeze o raţie neperisabilă, întotdeauna gata de mâncare, care ar putea fi folosită de armată.

La început, s-a apelat la conserve, adică alimente ieftine care, în acelaşi timp, erau capabile să ofere energia necesară pentru întreţinerea fizică a unui soldat. Au fost selectaţi biscuiţi, cârnaţi de porc, bomboane, batoane de ciocolată şi alte alimente, reuşind să compună o raţie de aproximativ 870 de grame, capabilă să furnizeze 3.200 de calorii soldatului. Militarii au definit acest experiment suficient de satisfăcător pentru aportul nutriţional, mai degrabă decât pentru cel calitativ.

Raţia ajunge pentru 15 zile la rând

După câteva cercetări, s-a decis o soluţie bazată pe trei module: micul dejun, prânzul şi cina. Această subdiviziune a rămas şi în anii următori. Primii care au testat această nouă metodă au fost paraşutiştii, în 1942, şi încă din anul următor, raţia K a început să fie folosită pentru medii extreme de junglă sau munţi înalţi.

K-Ration a fost conceput pentru a fi utilizat timp de până la 15 zile consecutive şi în caz de urgenţă. Kitul a fost folosit mai târziu pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial.

În perioada postbelică, raţia K a fost mult îmbunătăţită şi este folosită şi astăzi. Cea italiană, de exemplu, este considerată cea mai bună din lume, cu recunoaştere internaţională, rezultând cea mai completă şi mai satisfăcătoare, bătându-le pe cele franceze şi germane. În prezent, raţiile italiene au fost trimise pe frontul de război din Ucraina, pentru a sprijini civilii şi personalul militar.

Raţia italiană se deosebeşte şi de celelalte prin prezenţa Cordiale, lichior de zmeură, şi ciocolata neagră, special produsă pentru militari de La Fonderia del Cacao, o companie toscană licenţiată de Difesa Servizi Spa şi furnizor istoric de ciocolată.

k-raţiile sunt de vânzare pe mai multe site-uri de comerţ electronic, chiar dacă, de fapt, nu este permisă vânzarea produsului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici