CE, prima reacţie privind situaţia copiilor nerezidenţi în Austria: Aceleaşi beneficii, indiferent unde se află

Comisia Europeană a reacţionat, luni, după ce în Austria a decis diminuarea alocaţiilor pentru copiii românilor care muncesc în acest stat, arătând că aceştia trebuie să primească ”aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”.

940 afișări
Imaginea articolului CE, prima reacţie privind situaţia copiilor nerezidenţi în Austria: Aceleaşi beneficii, indiferent unde se află

CE, prima reacţie privind situaţia copiilor nerezidenţi în Austria: Aceleaşi beneficii, indiferent unde se află

Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, ”Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria şi analizează legislaţia din perspectiva compatibilităţii cu legislaţia UE”.

”Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislaţia europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul naţional social, atunci este de aşteptat ca ei să primească aceleaşi beneficii, indiferent de naţionalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”, precizează executivul european într-un răspuns furnizat CaleaEuropeană.ro.

Comisia Europeană mai arată că această situaţie este valabilă de mai multe decenii şi a fost confirmată inclusiv de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar executivul european consideră că mobilitatea trebuie să se bazeze pe reguli clare şi corecte.

De asemenea, Comisia Europeană reaminteşte că această prevedere a fost inclusă şi în propunerea din 2016, în care executivul european a solicitat îmbunătăţirea regulilor UE privind securitatea socială: salvgardarea libertăţii de mişcare şi protejarea drepturilor cetăţenilor, împreună cu consolidarea instrumentelor pentru a aborda posibile abuzuri.

Parlamentul austriac a adoptat legea privind indexarea alocaţiilor pentru copiii din străinătate ai cetăţenilor UE care lucrează în Austria. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conform datelor prezentate anul acesta de autorităţile austriece, România se află pe locul 4 în clasamentul transferurilor şi al economiilor înregistrate prin indexare, după Ungaria, Slovacia şi Polonia. În anul 2016, de exemplu, guvernul austriac a înregistrat 14.213 copii care primesc beneficii sociale austriece (alocaţie sau deducere fiscală) şi trăiesc în România.

După decizia prin indexarea cu un coeficient de 0,484, aceste beneficii vor fi practic înjumătăţite în cazul României. Coeficientul reprezintă diferenţa dintre nivelul preţurilor dintre cele două ţări (calculată conform unui indicator la nivel european).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici