Cearceafuri cu mesaje de protest ale studenţilor puse pe căminele şi cantinele din Cluj-Napoca
Studenţii au pus pe căminele din complexele Hasdeu şi Observator, pe căminele Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) şi pe sediile organizaţiilor studenţeşti din Cluj Napoca mesaje pe care scrie „Funeriu înţelege, 25 la sută în lege”, „Funeriu, ţi-am pregătit un loc la noi în cămin” şi „Funeriu, am observat că nu ne-ai observat”.
Preşedintele Organizaţiei de Studenţi a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Nicoleta Straton, a declarat că acţiunile de protest au început ca urmare „a lipsei reprezentării studenţilor în anumite structuri ale universităţilor, aşa cum este reflectată în Legea educaţiei, şi a lipsei unui răspuns pe care Ministerul Educaţiei a uitat să le trimită la problemele semnalate”.
„Ar trebui ca studenţii să fie reprezentaţi în proporţie de 25 la sută în cele două structuri universitare, dar realitatea este că reprezentarea nu depăşeşte cinci la sută”, a precizat Straton.
Acţiunile de protest ale studenţilor clujeni vor continua miercuri seară, prin aprinderea unor lumânări în forma cifrei „25” pe căminul XVI din Hasdeu.
De asemenea, aceştia au trimis un pachet cu zacuscă, murături, sarmale şi pufuleţi către Ministerul Educaţiei.
Pentru joi, studenţii clujeni pregătesc un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, care va începe la ora 12.00, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.
„Pe întregul traseu până în Piaţa Avram Iancu, studenţii vor scanda lozinci de protest, fără a acţiona violent sau blocând traficul. Pentru luni, studenţii clujeni vor porni spre Bucureşti pentru a protesta în faţa Ministerului Educaţiei, alături de colegii lor din întreaga ţară”, a precizat Straton.
Aproximativ 25.000 de studenţi ai ANOSR din centrele universitare Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Timişoara, Suceava, Alba-Iulia, Cluj, Târgu Mureş au intrat, luni, în grevă japoneză şi au anunţat că acţiunile de protest continuă pe perioadă nedeterminată.
Reprezentanţii ANOSR susţin că au semnalat de foarte mult timp o problemă majoră din noua Lege a educaţiei, şi anume lipsa celor 25 de procente în decizia modalităţii de desemnare a rectorului, precum şi în procesul de desemnare a acestuia indiferent de modalitatea de alegere, dar şi lipsa celor 25 la sută în Consiliul de administraţie al universităţilor.