Cererile de despăgubire pentru bunuri naţionalizate, depuse la ANRP începând de luni

Proprietarii ale căror bunuri au fost naţionalizate de regimul comunist şi care deţin titluri de despăgubire vor putea depune, de luni, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dosarele pentru acordarea de despăgubiri în numerar şi acţiuni la Fondul Proprietatea.

95 afișări

"Începând cu data de 1 octombrie 2007, Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va începe, conform O.U.G. 81/2007, înregistrarea dosarelor persoanelor care deţin titluri de despăgubire în vederea acordării despăgubirilor în numerar şi acţiuni la Fondul Proprietatea", se arată într-un comunicat al ANRP remis, vineri, presei.

Dosarele de despăgubire pot fi depuse personal sau prin mandatar (procura notarială în original), la sediul ANRP din Calea Floreasca nr. 202. Plata se va face în maximum 15 zile de la data existenţei disponibilităţilor financiare.

Persoanele care au de primit despăgubiri pot opta pentru bani cash până la contravaloarea a maximum 500.000 de lei noi pentru fiecare dosar conexat de despăgubire, iar sumele aferente despăgubirilor mai mari de jumătate de milion de lei vor fi convertite automat în acţiuni la Fondul Proprietatea, precizează sursa citată.

"Despăgubirile în numerar de maximum 250.000 de lei se vor acorda într-o singură tranşă, iar cele ce depăşesc această sumă se vor acorda în două tranşe, pe parcursul a doi ani calculaţi cu începere de la data emiterii titlului de plată. În a doua tranşă va fi plătită suma ce depăşeşte 250.000 de lei, până la concurenţa sumei de 500.000 de lei", se mai arată în documentul ANRP.

Modelul de cerere de despăgubire a fost afişat deja pe site-ul ANRP.

În urmă cu trei zile, preşedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Păunescu, spunea că despăgubirea în bani a foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist va avea loc după ce Fondul va plăti dividendele aferente anului trecut, operaţiune estimată în jurul datei de 1 noiembrie.

Păunescu preciza că sursa de finanţare a despăgubirilor va fi reprezentată de sumele încasate de Fond din dividende, arătând că este posibil ca statul român, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, să stabilească şi alte resurse.

La rândul său, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a arătat că "sumele destul de consistente colectate din dividende vor acoperi o bună parte din despăgubiri", fiind posibilă şi suplimentarea acestora.

Fondul Proprietatea are în prezent disponibilităţi în sumă de 150 milioane de euro, plasate în depozite la BCR, BRD-Groupe Societe Generale şi Raiffeisen Bank, potrivit lui Păunescu.

Până la sfârşitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a încasat dividende de 216 milioane de lei, aferente participaţiilor la companiile aflate în protofoliu, cea mai mare parte, în sumă de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

La finele lunii iunie, Guvernul a modificat legislaţia privind Fondul Proprietatea, stabilind că persoanele ale căror bunuri au fost confiscate de regimul comunist vor putea să primească despăgubiri în numerar, în limita a 500.000 de lei, sau pot opta pentru acţiuni la Fondul Proprietatea, pe care le vor putea vinde la Bursă după listarea Fondului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici