Cinci persoane, între care doi consilieri APIA, trimise în judecată pentru înşelăciune cu fonduri UE

Cinci persoane, între care doi consilieri APIA din judeţul Constanţa, au fost trimise în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii anticorupţie după ce ar fi obţinut ilegal fonduri europene folosind documente falsificate, prejudiciul cauzat APIA ridicându-se la aproape 715.000 euro.

293 afișări
Imaginea articolului Cinci persoane, între care doi consilieri APIA, trimise în judecată pentru înşelăciune cu fonduri UE

Cinci persoane, între care doi consilieri APIA, trimise în judecată pentru înşelăciune cu fonduri UE (Imagine: Shutterstock)

Potrivit DNA, Adrian şi Claudiu Iacobescu, împreună cu Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior la APIA Constanţa, au constituit în cursul anului 2012 un grup infracţional organizat, cu scopul de a obţine subvenţii de la bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul naţional, cuvenite pentru unele suprafeţe de teren.

La această grupare au aderat ulterior şi Valentin Mihai, funcţionar public la APIA - Centrul Local Hârşova, şi secretarul Primăriei comunei Ciobanu, Marian Vrânceanu.

Gruparea era condusă de Ionescu, acesta deţinând, în virtutea funcţiei sale, informaţiile privind suprafeţele de teren pentru care se puteau solicita subvenţii, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Astfel, cei doi Iacobescu întocmeau în fals adeverinţe din care rezulta că anumite persoane, racolate special pentru aceste fapte, exploatau teren în judeţul Constanţa, iar apoi formulau cereri unice de plată şi retrăgeau sumele de bani plătite în contul acestora. În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite numai pentru a obţine ilegal fonduri pe baza documentelor falsificate ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

Cererile unice pe suprafaţă erau întocmite de consilierul APIA Răzvan Ionescu, cel care apoi le-a înregistrat la instituţia unde lucra şi a atestat că aceste documente corespund realităţii. De asemenea, Răzvan Ionescu afla datele când în conturile falşilor fermieri erau virate subvenţiile de la bugetul de stat şi comunica aceste aspecte inculpaţilor Adrian şi Claudiu Iacobescu, pentru ca aceştia să poată retrage în numerar sumele respective. Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activităţii infracţionale, prin folosirea unor adeverinţe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcţie de necesităţi unor formulare de modificare sau de retragere a suprafeţelor ori de transfer a exploataţiei.

”Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operaţiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene, dar şi pentru bugetul de stat, dar şi să diminueze descoperirea ei şi tragerea la răspundere penală a autorilor”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro). Din acest motiv, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce le aparţin lui Răzvan Ionescu şi celor doi Iacobescu.

Răzvan Ionescu, Valentin Mihai şi Marian Vrânceanu au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, în timp ce faţă de Claudiu şi Adrian Iacobescu, judecătorii Tribunalului Constanţa au dispus, la solicitarea procurorilor, măsura arestării preventive în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici