Cine va fi obligat să plătească CAS?

Persoanele cu un venit anual de cel puţin patru salarii medii brute, între care şi cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.

582 afişări
Imaginea articolului Cine va fi obligat să plătească CAS?

Cine va fi obligat să plătească CAS? (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a supus, marţi, dezbaterii publice proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

Proiectul de lege prevede că vor fi asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii persoanele care realizează un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una dintre situaţiile următoare: asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari, administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociaţiei familiale, persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente, persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora, persoane care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, dar şi cele care realizează venituri din activităţi profesionale.

Persoanele care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, care au cel puţin 18 ani, sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei individuale de asigurare, care trebuie depusă în termen de 30 de zile de la data încadrării.

"Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi care, anual, se regularizează pe baza declaraţiei privind veniturile realizate, depusă la organele fiscale, dacă diferenţa dintre veniturile realizate şi cele declarate este mai mare de 10 la sută", potrivit proiectului de lege.

Articolul 36 din proiectul de lege prevede că pentru persoanele care realizează exclusiv venituri din drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare, baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia individuală de asigurare sau în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mică decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1 din Legea salarizării unice.

De asemenea, în proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice sunt cuprinse şi cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării, ordinii publice şi a siguranţei naţionale care beneficiază de ajutoare lunare, ce se asigură din bugetul de stat.

Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială şi avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public.

Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) va deveni Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP)

Proiectul de lege mai prevede că, de la data intrării în vigoare a legii, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale va deveni Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în subordinea căreia vor funcţiona casele judeţene de pensii, în fiecare municipiu-reşedinţă de judeţ, dar şi case locale de pensii, care vor putea fi înfiinţate în funcţie de numărul şi structura asiguraţilor.

Casele locale de pensii vor funcţiona sub conducerea şi controlul Casei judeţene de pensii, respectiv a Casei de pensii a municipiului Bucureşti.

Potrivit proiectului, în termen de şase luni de la publicarea legii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, CNPP şi casele de pensii sectoriale vor fi obligate să coreleze bazele proprii de date pentru realizarea unei evidenţe corecte şi unitare a drepturilor şi obligaţiilor participanţilor la sistemul public de pensii, precum şi la sistemul fondurilor de pensii administrate privat.

Anual, după depunerea situaţiilor financiare, respectiv a declaraţiilor fiscale, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice transmit caselor teritoriale de pensii situaţia persoanelor care au exclusiv contracte de drepturi de autor, convenţii civile sau contracte de colaborare.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale, stabilite prin noua lege a pensiilor, sunt diferenţiate în funcţie de condiţiile de muncă normale, deosebite, speciale şi alte condiţii de muncă.

Astfel, cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt stabilite la 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% de angajatori, 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 25,8% de angajatori, 41,3% pentru condiţii speciale şi alte condiţii de muncă, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 30,8% datorate de angajatori.

În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 2,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004, care urmează să se majoreze la 6%, cu o creştere de 0,5 puncte procentuale pe an.

Proiectul de lege va fi în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale până în 5 februarie.

Reprezentanţii Băncii Mondiale au cerut joi, într-o întâlnire cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, ca proiectul Legii pensiilor să fie trimis în Parlament în prima săptămână din luna februarie, iar grila unică de salarizare şi procedurile de implementare să fie definitivate în cel mai scurt timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici