Cioabă despre expulzări: Statul francez încalcă dreptul romilor la libera circulaţie

Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, a declarat, sâmbătă, că statul francez încalcă dreptul la liberă circulaţie al romilor, dar şi mai multe convenţii internaţionale prin efectuarea de expulzări colective.

28 afișări
Imaginea articolului Cioabă despre expulzări: Statul francez încalcă dreptul romilor la libera circulaţie

Cioabă despre expulzări: Statul francez încalcă dreptul romilor la libera circulaţie (Imagine: Oana Fofiu/Mediafax Foto)

Cioabă a spus că Guvernul de la Paris nu a demonstrat prin nimic că-i trimite acasă doar pe cei care au comis infracţiuni.

În opinia lui Florin Cioabă, statul francez încalcă drepturile romilor şi îi trimite în ţară şi pe cei care nu au comis infracţiuni, şi-au trimis copiii la şcoală şi muncesc în Franţa de mai mulţi ani, dar trăiesc în taberele ilegale vizate de Guvernul de la Paris.

"Am spus-o şi o repet. Nu se poate ca toţi cei care trăiesc în cele trei sute de tabere ilegale să fie infractori. Să fim serioşi, cei care comit infracţiuni nu stau într-un loc. Le-au comis şi au fugit. Mulţi dintre cei care sunt trimişi acum acasă sunt de ani de zile în Franţa, muncesc, au copii care s-au născut acolo şi nu vorbesc deloc româneşte. Statul francez încalcă dreptul la libera circulaţie al romilor, dar şi alte convenţii internaţionale prin efectuarea de expulzări colective. Şi romii sunt cetăţeni europeni şi ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament ca oricare cetăţean al Uniunii", a declarat corespodnentului MEDIAFAX Florin Cioabă.

El s-a declarat de acord cu pedepsirea celor care greşesc, dar a cerut măsuri sociale pentru romii care s-au integrat în Franţa.

"Nu vreau să se înţeleagă că luăm apărarea celor care comit fapte mai puţin ortodoxe. Vreau ca aceştia să fie pedepsiţi, însă ştiu că aceştia sunt şi români, şi romi, dar şi de alte naţionalităţi. Cei care comit infracţiuni să fie aspru pedepsiţi şi în Franţa şi în România, dar pentru cei care-şi văd de treabă aş vrea să ştie ce pregătesc francezii. Statul francez nu a zis nimic despre ce face cu cei care rămân, ce măsuri sociale adoptă pentru ei", a mai declarat Florin Cioabă.

Acesta a acuzat statul francez de discriminare şi a spus că a redactat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în care îi expune punctul de vedere al mai multor asociaţii ale romilor cu privire la expulzări.

În plus, Cioabă a spus că se alătură demersului deputatului etniei rome, Nicolae Păun, care a anunţat că intenţionează să dea statul francez în judecată în problema expulzărilor.

Un număr de 124 de romi, care s-au repatriat voluntar din Franţa, au ajuns, vineri seară, pe Aeroportul Internaţional din Timişoara, la bordul unei curse charter.

Coordonatorul regional al Centrului de Incluziune pentru Romi Timişoara, Ion Golocel, a afirmat că pentru romii sosiţi vineri există programe de incluziune socială.

"Există programe de incluziune socială pe care le desfăşoară Guvernul României prin Agenţia Naţională pentru Romi. În Timişoara există un Centru Regional de Incluziune care se adresează în special comunităţilor de romi. Este opţiunea fiecăruia de a decide unde locuieşte şi în ce condiţii. Noi vom încerca să răspundem nevoilor lor de angajare, astfel încât să aibă un motiv de a se stabili în România", spunea Golocel.

Franţa a repatriat voluntar, joi, zeci de romi spre Bucureşti, aceste repatrieri în România şi Bulgaria fiind rezultatul unor noi măsuri de securitate decretate la sfârşitul lunii iulie de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Până în 26 august, 371 de romi români vor fi repatriaţi, potrivit cifrelor furnizate de către Guvernul de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici