CNAS: Valoarea medicamentelor compensate eliberate prin farmacii - 1,3 miliarde de euro pe an

Valoarea medicamentelor compensate eliberate pe bază de reţetă prin farmaciile din România este de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, iar mai puţin de 40 la sută din aceste medicamente au producători români, afirmă Oana Ingrid Mocanu, director în cadrul CNAS.

232 afișări
Imaginea articolului CNAS: Valoarea medicamentelor compensate eliberate prin farmacii - 1,3 miliarde de euro pe an

CNAS: Valoarea medicamentelor compensate eliberate prin farmacii - 1,3 miliarde de euro pe an (Imagine: Shutterstock)

Oana Mocanu, director în CNAS, la Direcţia Farmaceutică, Dispozitive şi Clawback, a prezentat, miercuri, la Târgu Mureş, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmaeconomie şi Management Sanitar, la care participă aproximativ o sută de specialişti din România şi Ungaria, un studiu în premieră, intitulat "Medicamente compensate - analiză şi tendinţe de consum în 2012-2013”.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CNAS, valoarea medicamentelor compensate eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripţie medicală, este de aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, în creştere în 2013 faţă de 2012.

Sub 40 la sută din aceste medicamente au producători români, a spus Mocanu.

"Consumul prin farmaciile cu circuit deschis de medicamente compensate, pe bază de prescripţie medicală, se ridică la 1,287 miliarde de euro în 2012, iar anul trecut la 1,380 miliarde de euro. Cam 36-38 la sută sunt medicamente cu producători cu autorizaţie de punere pe piaţă din România. Restul sunt medicamente cu producători, cu deţinători de autorizaţie de punere pe piaţă din Europa”, a afirmat Mocanu.

Potrivit acesteia, una din explicaţiile creşterii valorii consumului se leagă de scăderea numărului de pacienţi, dar şi de ieşirea unor medicamente mai ieftine de pe piaţă, dat fiind că “atunci modalitatea de calcul a preţului de referinţă se duce spre medicamentul originator”.

Conform directorului în CNAS, cele mai mari consumuri de medicamente compensate se înregistrează în rândul pacienţilor cu boli cronice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici