COD PORTOCALIU de CANICULĂ: Sute de persoane au solicitat Ambulanţa în Bucureşti şi în ţară. De trei ori mai multe leşinuri în locuri publice, luni faţă de duminică

Numărul persoanelor care au leşinat în spaţii publice a fost luni, în intervalul 8.00 - 18.45, de trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a zilei precedente, a declarat agenţiei MEDIAFAX managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), Alis Grasu.

522 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU de CANICULĂ: Sute de persoane au solicitat Ambulanţa în Bucureşti şi în ţară. De trei ori mai multe leşinuri în locuri publice, luni faţă de duminică

COD PORTOCALIU de CANICULĂ: 20 de persoane au solicitat Ambulanţa, în ultimele 24 de ore, în Timişoara (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

"În intervalul 8.00 - 18.45 au fost înregistrate 62 de cazuri de lipotimii în locuri publice, un număr de trei ori mai mare decât duminică, iar canicula va continua", a precizat medicul Alis Grasu.

Ea a mai spus că luni până la ora 18.45 au fost înregistrate 745 de solicitări la SABI cu 22,73 la sută mai multe decât duminică, dintre acestea 366 fiind urgenţe, cu 22,82 la sută faţă de ziua precedentă.

Managerul SABI recomandă persoanelor în vârstă şi familiilor cu copii mici să evite deplasările prin soare la orele amiezii.

"Copiii mici trebuie feriţi de expunerea la soare la orele amiezii. De fapt, grija faţă de copiii mici va fi una specială în aceste zile. Atât temperatura din cameră, cât şi alimentaţia trebuie reglate în funcţie de condiţiile meteo. De asemenea, persoanele cu suferinţe cronice cardiace, renale, neurologice sau cu diabet trebuie să respecte indicaţiile medicilor", a mai spus managerul SABI.

Capitala se află, luni, sub cod galben de caniculă, iar marţi va fi sub avertizare cod portocaliu, în sudul ţării find aşteptate temperaturi maxime de 38 - 40 de grade.

Bătrânii şi persoanele cu handicap din sectorul 2, monitorizate de ambulanţele sociale

Ambulanţele sociale din sectorul 2 vor monitoriza aproximativ 3.500 de persoane vârstnice şi cu handicap grav, care pot prezenta un risc crescut de evoluţie nefavorabilă a stării de sănătate în perioada caniculară, se arată într-un comunicat transmis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Ca urmare a atenţionărilor meteorologice de caniculă, Primăria Sectorului 2 a dispus o serie măsuri.

Conform procedurilor de cod portocaliu, a fost activat şi convocat Centrul Operaţional pentru Prevenirea şi Eliminarea Efectelor Caniculei la nivelul sectorului, în cadrul căruia s-au stabilit mai multe măsuri, precum asigurarea funcţionării punctelor în care se distribuie apă rece către cetăţeni, program special pentru cele şase ambulanţe sociale ale primăriei, în cadrul căruia vor fi parcurse zonele prestabilite şi vor monitoriza aproximativ 3.500 de persoane vârstnice şi cu handicap grav, care pot prezenta un risc crescut de evoluţie nefavorabilă a stării de sănătate în perioada caniculară.

De asemenea, Administraţia Domeniului Public şi SC Supercom SA vor monitoriza şi vor ridica de urgenţă depozitele necontrolate de gunoi stradal, iar Centrul Teritorial Veterinar al Primăriei Sectorului 2 va monitoriza şi va ridica rapid posibile cadavre de animale abandonate pe străzi, sesizările putând fi făcute la telefon 021.255.22.17.

Autorităţile locale au dispus şi asigurarea funcţionării celor 24 de fântâni arteziene din principalele intersecţii şi parcuri ale sectorului 2, pentru a realiza răcirea aerului deosebit de cald din această perioadă, dar şi asigurarea funcţionării celor 53 de cişmele stradale şi din parcurile de pe raza sectorului, pentru a oferi apă rece trecătorilor.

De asemenea, la sediul primăriei se activează Tel Verde 0800.800.386, care va funcţiona în intervalul orar 10.00-18.00, iar Poliţia Locală, prin patrule mobile şi prin sistemul de monitorizare video cu cele 185  de camere video, va supraveghea zonelor cu aglomeraţii urbane, în vederea descoperirii şi identificării operative a persoanelor afectate de caniculă şi transportarea acestora la cea mai apropiată unitate spitalicească.

De asemenea, vor fi intensificate controalele în pieţe şi târguri, în vederea depistării cazurilor de comercializare a produselor depreciate calitativ, ca urmare a expunerii prelungite la soare.

Suceava: Un bărbat a făcut stop cardiac şi a murit, în urma expunerii la soare

Un bărbat în vârstă de 63 de ani din municipiul Suceava a murit, duminică, în urma unui stop cardio-respirator provocat de expunerea la soare, acesta aflându-se la picnic, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Tiberius Brădăţan.

Tiberius Brădăţan a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că un bărbat de 63 de ani a fost adus în stop cardio-respirator, duminică după-amiază, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SJU Suceava.

El a precizat că bărbatul nu avea în antecendente alte boli.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil, pacientul a suferit o tulburare de ritm cardiac ca urmare a expunerii la soare, acesta participând la un picnic, pe malul râului Suceava.

Brădăţan a mai spus că echipajul medical de pe ambulanţă a încercat să îl resusciteze pe bărbat, manevrele în acest sens continuând timp de jumătate de oră şi la UPU Suceava, însă fără rezultat, bărbatul fiind declarat mort.

Timişoara: 20 de persoane au solicitat Ambulanţa, în ultimele 24 de ore, din cauza caniculei

Douăzeci de persoane din Timişoara au solicitat, în ultimele 24 de ore, intervenţia Ambulanţei, după ce s-au simţit rău din cauza caniculei, majoritatea fiind preluate de la ştranduri, biserici, din parcuri sau staţii de tramvai.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Timiş, Iancu Leonida, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, în ultimele 24 de ore, 20 de persoane au sunat la Ambulanţă, după ce s-au simţit rău din cauza caniculei, cazurile înregistrându-se la Timişoara.

"Noi avem statistica pe 24 de ore, deci în ultimele 24 de ore am avut 20 de cazuri de persoane afectate de caniculă. Numărul nu este îngrijorător pentru această perioadă. Au fost persoane preluate de ambulanţă de la ştranduri, din biserici, din parcuri ori staţii de tramvai", a declarat Iancu Leonida.

În Timişoara funcţionează patru puncte de prim-ajutor pentru perioada de caniculă, fiind dotate cu apă şi personal medical. Aceste centre se află în Gara de Nord, în Piaţa 700, Piaţa Badea Cârţan şi la Poşta Mare.

Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de caniculă, înregistrându-se 40 de grade Celsius.

Cluj: 30 de persoane, la spital după ce au leşinat pe stradă din cauza căldurii

Un număr de 30 de persoane, majoritatea în vârstă, au fost transportate la spital, duminică, după ce au leşinat în locuri publice din Cluj-Napoca, respectiv pe stradă, în pieţe sau la biserici, din cauza căldurii.

Şeful Serviciului de Ambulanţă Cluj, Horia Simu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că majoritatea persoanelor leşinate erau în vârstă.

"La nivelul Serviciului de Ambulanţă Cluj am avut înregistrate, duminică, 30 de cazuri de lipotimii, au fost persoane, majoritatea în vârstă, care au leşinat în locuri publice - pe stradă, în pieţe sau în zona bisericilor, din cauza căldurii. Acestea au primit ajutor medical din partea echipajelor Ambulanţei, au fost stabilizate la faţa locului, după care au fost transportate la spital", a spus Simu.

Potrivit acestuia, în zilele de sâmbătă şi duminică, numărul apelurilor la Ambulanţă a crescut cu circa 10 la sută, faţă de weekend-ul anterior, numărul intervenţiilor pentru tratarea diverselor afecţiuni fiind de 500.

Duminică, la Cluj-Napoca, au fost înregistrate temperaturi de circa 30 de grade Celsius la orele amiezii.

Primăria Cluj-Napoca a anunţat, luni, suplimentarea corturilor unde clujenii pot primi apă plată, în condiţiile în care se anunţă temperaturi de circa 35 de grade Celsius.

"Pe lângă farmaciile partenere în care clujenii pot găsi apă plată şi pahare de unică folosinţă şi, de asemenea pot cere prim ajutor de la personal calificat, Primăria Cluj-Napoca a amplasat corturi deschise pe trotuar, în zone extrem de circulate, în care trecătorii vor putea găsi apă rece şi se vor putea adăposti câteva minute de arşiţa soarelui. Corturile sunt amplasate în Piaţa Unirii, lângă Primăria veche, în Piaţa Lucian Blaga, lângă Casa de Cultură a Studenţilor, pe Calea Turzii, vis-a-vis de Teatrul Naţional", se arată într-un comunicat al Primăriei clujene.

Luni, până la ora transmiterii acestei ştiri, nu s-au înregistrat solicitări ale Ambulanţei, în cazuri de lipotimii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici