Comandament de caniculă la Primăria Capitalei. Temperaturile în Bucureşti vor ajunge la 39 de grade/ 157 de persoane au avut nevoie de îngrijiri pe stradă, în ultimele 24 de ore

Reprezentantul ANM a anunţat, la comandamentul organizat de Primăria Capitalei, că în Bucureşti, vineri şi sâmbătă temperaturile vor fi cuprinse între 36 şi 39 de grade. Edilul Capitalei a anunţat suplimentarea personalului din spitalele din subordine.

536 afișări
Imaginea articolului Comandament de caniculă la Primăria Capitalei. Temperaturile în Bucureşti vor ajunge la 39 de grade/ 157 de persoane au avut nevoie de îngrijiri pe stradă, în ultimele 24 de ore

Comandament de caniculă la Primăria Capitalei. Temperaturile în Bucureşti vor ajunge la 39 de grade/ 157 de persoane au avut nevoie de îngrijiri pe stradă, în ultimele 24 de ore

"Avertizarea cod portocaliu pentru Bucureşti e valabilă astăzi şi mâine, timp în care apreciem temperaturi de 36-39 grade. Pentru Bucureşti astăzi maxima va fi în jur de 38 grade, mâine 38-39 grade. Intensitatea maximă se va concretiza pe parcursul zilei de sâmbătă pentru ca ulterior, duminică, temperatura maximă să scadă puţin. La începutul săptămânii viitoare disconfortul se va menţine. Valul de căldură este unul deosebit de lung, se va încheia în partea a doua a săptămânii", a declarat Gabriela Băncilă, reprezentant al Administraţiei de Meteorologie (ANM).

Precizările au fost făcute în cadrul comandamentului organizat de Primăria Capitalei. Şeful Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.327 apeluri de urgenţă, 157 de persoane având nevoie de îngrijiri pe stradă.

"În ultimile 24 de ore, 1327 de persoane au apelat la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov, dintre acestea, 733, urgenţe de cod roşu şi cod galben. Dintre urgenţe, 157 de cazuri în loc public, 35 lipotimii şi 29 sincope. Deficitul de personal se cunoaşte, este de 46%. Dar nu asta este, noi suplimentăm. Astăzi am suplimentat cu 11 echipaje, astfel că avem 55 de echipaje în teren de urgenţă, echipaje de consultaţii şi echipaje de transport. Sigur, la Ambulanţă lucrează oameni, şi ei suferă din cauza căldurii, şi ei au afecţiuni cronice, astfel că a crescut numărul concediilor medicale. Doar din data de 1 până astăzi, au intrat în concediu medical 17 persoane", a declarat Alis Grasu pentru MEDIAFAX.

"Cele 19 spitale ale muncipalităţii sunt pregătite să facă faţă în această perioadă. Am suplimentat numărul de personal la gardă şi în program aşa încât cei internaţi să beneficieze dar şi cei care pot veni la medic să poată fi preluaţi", a spus Gabriela Firea.

În ceea ce priveşte disconfortul în mijloacele de transport în comuni din Bucureşti, edilul a anunţat că "este ultima vară în care nu se va mai putea circula civilizat", precizând că din cele o mie de autobuze doar, doar 500 au aer condiţionat.

"Suntem în procedură de licitaţie pentru cumpărarea a 400 autobuze, 100 tramvaie şi 100 troleibuze ultramoderne am putea spune. Probabil această achiziţie trebuia să fie făcută cu ani în urmă. Pentru mijloacele de transport prevăzute cu aer condiţionat să se ia toate măsurile ca aparatele să funcţioneze la paramentri necesari", a mai spus Gabriela Firea.

Edilul a anunţat că săptămâna viitoare Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), cu sprijinul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, va organiza o acţiune prin care să se stimuleze donarea de sânge. De asemenea, în cadrul comandamentului s-a solicitat ca persoanele fără adăpot să fie duse la centre sociale.

Vineri şi sâmbătă este în vigoare un cod roşu de caniculă pentru 12 judeţe din vestul ţării, restul ţării, inclusiv Capitala, fiind sub atenţionare cod portocaliu.

Ministerul Sănătăţii, recomandări pentru zilele de caniculă

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, să consume lichide, fructe şi legume, având în vedere avertizările meteorologilor, potrivit cărora temperaturile ar putea ajunge la 42 de grade.

"În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă", transmite ministerul.

De asemenea, ne este recomandat să nu consumăm alcool pentru că deshidrateaza organismul dar şi evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

"Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveti aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine). Dacă este absolut necesar să plecaţi de acasă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise", recomandă instituţia.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni işi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, mai spune ministrul.

Meteorologii au anunţat temperaturi de până la 42 de grade în vestul ţării, în 12 judeţe din această zonă fiind cod roşu de caniculă, valabil vineri şi sâmbătă. Pentru restul regiunii, în acelaşi interval, este în vigoare cod portocaliu de caniculă, în Bucureşti fiind anunţate temperaturi cuprinse între 36 şi 39 grade.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici