COMENTARIU Marius Oprea / Paştile useriştilor

2766 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Paştile useriştilor

COMENTARIU Marius Oprea / Paştile useriştilor

Sînt obişnuit cu fariseismul politic, din 1990 încoace, de cînd am ales să-mi cîştig existenţa din scris, ca jurnalist. Dar mai puţin obişnuit cu faptul că Dumnezeu şi credinţa pot fi şi ele ţinte ale unui asemenea comportament – chiar în aceste zile sfinte, ale Paştilor. Dar de la cei ce şi-au propus să ”salveze” România şi, în ”plus”, să o facă cu mijloacele tehnocraţilor e posibil orice.

În aceste zile, pluteşte peste tot facebook-ul o mare fervoare religioasă. E plin de ouă roşii, de Înviere – ceea ce e foarte frumos, dacă în unele cazuri nu ar fi vorba de un fariseism grosier. Vorbesc de cazurile în care asemenea urări pascale, obişnuite şi decente, au un aer cumva neobişnuit pe pagini de facebook unde Iisus Hristos n-a fost invocat vreodată, decît pentru a fi luată în răspăr Biserica sa. Mă refer la paginile ”talibanilor” din USR-PLUS, ale neomarxiştilor, dintre care unii nu şi-au ascuns ”ateismul militant”.

Măcar cîţiva dintre aceşti membri sau militanţi deosebit de activi şi agresivi pe paginile de socializare la adresa Bisericii Ortodoxe au ales, precum Andrei Caramitru, o prudentă tăcere, pentru a nu primejdui cota de ”like”-uri pe facebook, care îmi pare uneori singura lor raţiune de a trăi. Alţii, mai ales lideri ai USR-PLUS au fost totuşi obligaţi din raţiuni politice să scrie cîte ceva.

Cum a fost cazul cu Dan Barna, care ne-a oferit de Paşti o compunere despre ”rezilienţa naturii”, pornind de la istoria unui brad din curte. Un mod literar stîngaci, de a evita să spună ”Hristos a Înviat”, ca să nu-şi supere electorii din propriul partid (că vor fi alegeri la USR-PLUS, şi acolo nu votează tot românul). El mai compară, într-un mod exagerat şi, aş spune, cu totul lipsit de decenţă, suferinţele acestei pandemii cu suferinţele noastre istorice. De anii comunismului nu pomeneşte însă deloc şi trece mai departe, direct la cei dinainte, cînd ”părinţii şi bunicii noştri au avut şi ei încercările lor cu război, crize, secete sau inundaţii. Cu sacrificii, cu îndîrjire, cu răbdare şi nădejde au trecut peste ele”, aşa cum şi oropsiţii de noi vom putea să trecem peste restricţiile pandemiei şi ”să călătorim, să cunoaştem oameni noi, să ne trimitem copiii la şcoli, să trăim viaţa aşa cum ne-o dorim fiecare”.

Comparaţia refacerii unui brad lovit de buldozer cu Învierea şi a suferinţelor părinţilor şi bunicilor noştri, care au fost realmente sacrificaţi de istorie, cu aceea prin care trec cei tineri de azi, care nu pot să petreacă şi să călătorească după largul inimii, din pricina Covid-ului, e mai degrabă o impietate, decît o metaforă. Spre deosebire de Dan Barna, care a încercat fără succes să împace varza cu capra, adică susţinătorii din partid cu ”trend”-ul acestor zile, mult mai versat, Dacian Cioloş a ales varianta clasic-convenţională, postînd urările de Paşte, însoţite de o felicitare cu iepuraşi şi ouă, nu cu Hristos cel înviat, şi astfel a ieşit cu faţa curată.

Alţii fac însă paradă de credinţa lor, apărînd de-a dreptul farisei. De pildă, cei de la USR-PLUS Sectorul 1, din Bucureşti. Aceştia postau chiar în noaptea de Paşti, la ora 1 şi 28 de minute: ”Hristos a Înviat! Sărbătoarea Paştilor să vă găsească sănătoşi alături de cei dragi şi să vă bucuraţi împreună de Învierea Domnului, să aveţi parte de linişte şi de multe bucurii”. Deşi, la alegerile locale, toţi consilierii locali de la Sectorul 1 ai USR-PLUS au refuzat să atingă Biblia şi să jure pe ea.

Una dintre aceşti consilieri, doamna Iulia Halaţ, profesoară de engleză, apare pe fotografia de profil de pe facebook în ie tradiţională şi postează, plină de evlavie ”Sărbători pascale cu lumină şi încredere!”.

La Braşov, unde, la fel, consilierii locali aleşi au transformat depunerea jurămîntului într-un show televizat, în frunte cu actualul deptutat USR-PLUS Victor Ilie şi au acceptat să jure doar pe Constituţie (au mutat Biblia mai într-o parte, ca să nu fie nevoiţi să o atingă), s-au mai răzgîndit între timp. Una dintre domnişoarele care în urmă cu un an nici nu voia să audă de Dumnezeu, consilierul local Beatrice Moraru, a postat în noaptea de Înviere: ”Paştele, esenţa creştinătăţii, este sărbătoarea care ne aminteşte mereu despre iubirea născută din sacrificiul suprem. A fi mai buni în aceste zile e minunat, dar să nu uităm şi restul anului! Sărbători luminate şi binecuvîntate!”. Toate acestea, sub o farfurie mare, cu ouă roşii, evitînd şi dumneaei vreo imagine cu Învierea Domnului.

 

Cam acelaşi lucru l-a făcut şi primarul USR al Sectorului 2, Radu Mihaiu, care la învestirea sa refuza să rostească formula consacrată, ”Aşa să-mi ajute Dumnezeu”.  În noaptea de Paşte, primarul Mihaiu a înregistrat peste 600 de like-uri şi are 312 comentarii, la urările lui de Paşte, cu ”Hristos a Înviat!” Majoritatea îi răspunde, cum se cuvine. Sînt însă şi cîţiva ”răuviotori”, care observă că taman în noaptea de Înviere, s-au trezit că ”astăzi avem caloriferele fierbinţi, toată iarna am stat în frig, iar acum cînd sînt peste 20 de grade afară, primim căldură. O bătaie de joc cum nu s-a mai văzut!”

 

Cei care-şi băteau cel mai mult joc de Iisus Hristos, scuipîndu-l pe drumul patimilor sale erau fariseii.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici