Comisia Europeană: Calitate excelentă a apei pentru 83% din zonele de scăldat din Europa

Aproape 83% din zonele de scăldat din Uniunea Europeană îndeplinesc cele mai stricte standarde de calitate a apei, potrivit unui raport anual pentru 2020, prezentat de Comisia Europeană.

302 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Calitate excelentă a apei pentru 83% din zonele de scăldat din Europa

Sursa foto: profimedia

Potrivit unui comunicat al CE, evaluarea, elaborată de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Comisia Europeană, se bazează pe monitorizarea din 2020 a 22 276 de zone de scăldat din întreaga Europă. Este vorba de o monitorizare pe întreaga durată a anului 2020 a zonelor de scăldat din statele membre UE, Albania şi Elveţia.

Astfel, ponderea zonelor de scăldat costiere şi de interior în care calitatea apei este „excelentă” s-a stabilizat în ultimii ani la aproximativ 85%, iar în 2020 a ajuns la 82,8% în întreaga Europă.

Standardele minime de calitate a apei, şi anume „satisfăcătoare”, au fost îndeplinite de 93% din zonele de scăldat monitorizate în 2020, iar în cinci ţări, şi anume Cipru, Austria, Grecia, Malta şi Croaţia, o proporţie de 95% sau mai mare din apele de scăldat au atins un nivel excelent de calitate a apei.

Numărul zonelor de scăldat din Europa care în 2020 au primit calificativul „nesatisfăcătoare” a fost de 296, adică 1,3 %. Deşi ponderea zonelor de scăldat cu un nivel de calitate nesatisfăcătoare a înregistrat o uşoară scădere din 2013, problemele se menţin mai ales în ceea ce priveşte evaluarea surselor de poluare şi aplicarea de măsuri integrate de gestionare a apei.

„Calitatea apei pentru scăldat în Europa rămâne ridicată şi acest lucru transmite un semnal pozitiv pentru europeni, care vor alege plajele şi zonele pentru scăldat în această vară. Acesta este rezultatul a peste 40 de ani de aplicare a Directivei privind apa pentru scăldat, al muncii intense depuse de profesionişti devotaţi şi al cooperării. Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării, adoptat în mai, va avea o contribuţie la menţinerea în condiţii de siguranţă şi de sănătate a apelor şi a curăţeniei în mările şi râurile noastre”, a declarat Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu.

Rezultatele oferă celor interesaţi indicii utile cu privire la zonele de scăldat cu cea mai bună calitate a apei.

CE susţine că în actuala evaluare nu s-a putut realiza o clasificare a calităţii pentru mai multe zone de scăldat, din cauza restricţiilor impuse de pandemie, care nu au permis prelevarea unui număr corespunzător de probe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici