Comisia Europeană cere României să închidă şi să reabiliteze depozitele ilegale de deşeuri

  • Comisia Europeană a decis, miercuri, să trimită României un aviz motivat pentru nerespectarea integrală a Directivei privind depozitele de deşeuri şi a Directivei-cadru privind deşeurile.
  • În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
580 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere României să închidă şi să reabiliteze depozitele ilegale de deşeuri

Comisia Europeană cere României să închidă şi să reabiliteze depozitele ilegale de deşeuri

Directiva privind depozitele de deşeuri impune statelor membre să ia măsurile necesare pentru închiderea şi reabilitarea depozitelor de deşeuri pentru care nu au fost eliberate autorizaţii.

Conform Directivei-cadru privind deşeurile, statele membre au obligaţia de a recupera şi elimina deşeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deşeurilor.

Prin Tratatul de aderare a României, autorităţilor li s-a acordat ca termen data de 16 iulie 2017 pentru a se conforma acestor norme în ceea ce priveşte un număr de 101 depozite de deşeuri. Întrucât această obligaţie nu a fost respectată integral, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2020.

Până în prezent, România a închis şi reabilitat 92 de depozite de deşeuri. Calendarul pentru închiderea şi reabilitarea celor nouă depozite de deşeuri rămase este 2026-2028 pentru cinci dintre acestea şi este incert pentru celelalte patru depozite de deşeuri.

În consecinţă, Comisia a decis să emită un aviz motivat adresat României, care are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare.

În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici