Consilierul lui Oprescu, perseverent în a obţine bani de pe urma pretinsei influenţe din PMB. Motivarea deciziei de arestare - Mediafax

Consilierul lui Oprescu, perseverent în a obţine bani de pe urma pretinsei influenţe din PMB. Motivarea deciziei de arestare

Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, a perseverat în încercarea de a obţine foloase materiale prin faptul că lăsa să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din Primăria Capitalei, motivează judecătorul Tribunalului Bucureşti decizia de arestare a acestuia.

421 afişări

Imaginea articolului Consilierul lui Oprescu, perseverent în a obţine bani de pe urma pretinsei influenţe din PMB. Motivarea deciziei de arestare

Consilierul lui Oprescu, perseverent în a obţine bani de pe urma pretinsei influenţe din PMB. Motivarea deciziei de arestare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Tribunalul Bucureşti a decis, în 4 iunie, arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

"Perioada infracţională (2012 –2015) şi frecvenţa actelor materiale demonstrează perseverenţa inculpatului în încercarea de a dobândi foloase materiale prin prezentarea pretinsei influenţe pe care a lăsat să se creadă că o are asupra funcţionarilor din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului Bucureşti şi asupra consilierilor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică", motivează judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti decizia de arestare preventivă a lui Solomon Wigler.

Magistratul precizează că măsura arestării preventive este "singura aptă să asigure inclusiv bunul mers al anchetei", având în vedere că Wigler îşi făcuse un obicei din a cere şi primi mită. Din acest comportament, susţine judecătorul, rezultă specializarea acestuia în activităţi infracţionale care constituiau o sursă ilicită de venit.

"În cauza de faţă, natura infracţiunii care se presupune că a fost săvârşită de către inculpatul Wigler Solomon (îndreptată impotriva relaţiilor sociale care privesc desfăşurarea activităţilor instituţiilor publice în condiţii care să asigure încrederea în angajaţii acestora), modul insidios în care inculpatul a acţionat, consecinţele acţiunilor sale (constând în valoarea deosebit de mare a foloaselor materiale de care a beneficiat inculpatul – 204.000 euro, dar şi discreditarea activităţilor de serviciu a primarului, consilierilor generali şi funcţionarilor din aparatul administrativ), conturează un grad ridicat de pericol social al faptei pentru care inculpatul este cercetat", conform documentului citat.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a ţinut cont şi de amploarea pe care o cunoaşte acest gen de infracţiuni în ţara noastră, "dezvoltarea fenomenului de corupţie care conduce la realizarea de beneficii materiale mari într-un timp relativ scurt şi afectează stabilitatea socială, economică şi financiară a societăţii".

Tribunalul Bucureşti a decis, în 4 iunie, arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Solomon Wigler, formulată de procurorii DNA după ce l-au reţinut pe consilierul personal al primarului Capitalei, prins în flagrant în timp ce primea 25.000 de euro.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili definitiv dacă Solomon Wigler va rămâne în arest preventiv, va sta în arest la domiciliu sau va fi cercetat în libertate, sub control judiciar.

Solomon Wigler a fost suspendat din funcţia de consilier personal al lui Sorin Oprescu, ca urmare a anchetei declanşate de procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA au arătat, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a lui Solomon Wigler, că acesta ar fi cerut mită de la un om de afaceri, garantând faptul că va interveni pe lângă primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a fi eliberate mai multe autorizaţii de construcţie. Procurorii nu au găsit însă probe incriminatorii la adresa primarului general.

Solomon Wigler a fost înregistrat audio-video în timp ce cerea sau primea mită în biroul său de la etajul 14 al Primăriei Capitalei, el spunându-i la un moment dat unui om de afaceri: "Tu le-ai adus ceva? Tu ai adus ceva bani sau ceva?". În referatul procurorilor se face referire la mai multe sume de bani cerute de Wigler unui om de afaceri, acestea totalizând 230.000 de euro.

Într-una dintre aceste situaţii, pentru a obţine autorizaţia de construire a unui sens giratoriu pentru un supermarket situat la intersecţia a două bulevarde, Solomon Wigler ar fi cerut să primească mita sub forma contravalorii unui contract de execuţie a lucrării pentru realizarea soluţiei de trafic.

Într-un alt caz, consilierul suspendat al lui Sorin Oprescu ar fi cerut aceluiaşi om de afaceri 15.000 euro pentru a interveni pe lângă ceilalţi consilieri, în aşa fel încât să fie votată o hotărâre legată de donarea unui teren. Wigler ar fi cerut ca banii să îi fie viraţi în tranşe de 4.000 sau 5.000 de euro, prin virament din contul bancar al soţiei omului de afaceri în contul soţiei consilierului.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Solmon Wigler ar fi cerut, în total, 230.000 de euro, unui om de afaceri, pentru ca Primăria Capitalei să aprobe planurile urbanistice zonale pentru construirea a trei supermarketuri în Bucureşti, dar şi pentru ca municipalitatea să ofere o donaţie.

Cei 230.000 de euro ar fi fost ceruţi de Wigler în perioada mai-iunie 2012 - mai 2015, sumă din care ar fi primit, în mai multe tranşe, 204.000 de euro, de la omul de afaceri, denunţător în cauză. Wigler ar fi promis că va interveni pe lângă funcţionari din aparatul administrativ al primarului general şi consilieri din CGMB, lăsând să se creadă că are influenţă asupra acestora, în vederea iniţierii şi votării unor proiecte de hotărâri.

"Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare edificării a trei supermarketuri pe raza municipiului Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Municipiului Bucureşti", a precizat DNA.

Solmon Wigler ar fi primit suma totală de 150.000 de euro în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective.

"În acelaşi scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu inculpatul Wigler Solomon în biroul acestuia din urmă, aflat în sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunţător că, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donaţiei aferentă unuia dintre proiecte, cât şi PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri", conform DNA.

În acest context, Wigler ar fi convenit cu omul de afaceri ca, în 3 iunie, să-i dea 25.000 de euro, urmând ca diferenţa până la 51.000 de euro să o aducă în săptămâna 8-12 iunie.

În 3 iunie, Wigler a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce primea suma de 25.000 de euro.

"Anterior, în acelaşi scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, suma de 4.000 euro de la acelaşi om de afaceri. Într-un context separat, la data de 14 noiembrie 2013, inculpatul Wigler Solmon a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului Bucureşti, pe lângă care a lăsat să creadă că are influenţă, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire necesare unei soluţii de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarket-uri", potrivit procurorilor anticorupţie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
SOLOMON WIGLER ,
MOTIVARE ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.