Consiliul Naţional al Elevilor este acuzat că obligă elevii să depindă de Ministerul Educaţiei

Mai multe asociaţii ale elevilor acuză Consiliul Naţional al Elevilor că-i obligă pe tineri să depindă de Ministerul Educaţiei.

275 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional al Elevilor este acuzat că obligă elevii să depindă de Ministerul Educaţiei

Consiliul Naţional al Elevilor este acuzat că obligă elevii să depindă de Ministerul Educaţiei

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm) trag un semnal de alarmă cu privire la „propunerile inaplicabile şi periculoase înaintate de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) pentru noul Statut al Elevului”.

CNE a publicat joi un document cu propuneri pentru conţinutul noului Statut al Elevului.

„Deşi acesta este intitulat PROPUNERI, documentul pare a fi mai mult o formă finală a Statutului, gata de promulgat, decât un set de doleanţe ale elevilor, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la autorii şi intenţiile acestui document”, susţin asociaţiile menţionate prin intermediul unui comunicat de presă.

Semnatarii consideră că documentul va duce la dizolvarea asociaţiilor de elevi.

„Această formă a statutului este un potenţial pericol de dizolvare pentru toate asociaţiile de elevi din ţară, deoarece la secţiunea a II-a, art. 38, sunt impuse condiţii pentru existenţa asociaţiilor de elevi, care nu pot fi îndeplinite de nicio organizaţie nonguvernamentală. Articolele problematice prevăd ca şi condiţii de reprezentativitate a unei asociaţii, să aibă filiale în cel puţin 50%+1 din liceele din judeţ, condiţie absurdă pentru o organizaţie în care elevii nu sunt obligaţi să se înscrie, şi să aibă cel puţin 5 membri în fiecare liceu din judeţ. Practic, vor ca asociaţiile de elevi să funcţioneze şi să fie reglementate ca CNE, lucru imposibil prin caracterul opţional al înscrierii într-o asociaţie şi prin faptul că noi operăm cu un singur Birou de Conducere (BC) la nivel judeţean, nu cu un sistem progresiv de tip Matryoshka, cu Birouri Executive pe nivel şcolar, judeţean şi naţional. Prin aceste măsuri, se va fura independenţa şi libertatea elevilor, dizolvând asociaţiile independente reprezentative, lăsând doar opţiunea de a adera la CNE, organ dependent, creat şi influenţat de Ministerul Educaţiei”, este concluzia semnatarilor comunicatului de presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici