Copiii din Corul Junior al Operei din Iaşi au protestat faţă de ultimele decizii ale conducerii | VIDEO

Zeci de copii din Corul Junior al Operei Naţionale Române din Iaşi, alături de părinţii lor, au protestat luni seară, faţă de decizia conducerii de a o demite pe Raluca Zaharia, cea care a condus corul în ultimii opt ani.

1234 afișări
Imaginea articolului Copiii din Corul Junior al Operei din Iaşi au protestat faţă de ultimele decizii ale conducerii | VIDEO

Copiii din Corul Junior al Operei din Iaşi au protestat faţă de ultimele decizii ale conducerii | VIDEO

Zeci de copii şi părinţii lor au cântat şi au scandat, luni seară, pe treptele Operei din Iaşi, numele dirijoarei Raluca Zaharia, demisă de conducere, după ce a condus corul în ultimii opt ani.

Protestatarii şi-au arătat, astfel, nemulţumirea faţă de decizia lui Beatrice Rancea de a o demite din funcţia de dirijoarea Raluca Zaharia, cea care îi pregăteşte pe Juniorii Operei de Spectacole. O parte dintre copii din Corul Junior au cântat două piese din repertoriul lor, în formă de protest.

„Eu sunt de opt ani în cor. Am venit să o susţinem pe Raluca, dirijoarea noastră, a doua noastră mamă, cea care pe mulţi dintre noi ne-a dezvoltat şi artistic şi personal. E o tragedie pentru noi, nu va mai fi la fel fără ea. Probabil că nu vom mai veni la cor", a spus una dintre fetele prezente.

La protest au participat şi părinţii copiilor.

"Fiica mea chiar s-a dezvoltat aici, a învăţat foarte multe. Maia s-a dezvoltat şi a evoluat vocal datorită Ralucăi, Maia nu face ore de canto, iar vocea ei este pentru că a venit la Operă şi a făcut ore şi repetiţii aici cu Raluca Zaharia. (...) Eu zic că nu este nimeni de înlocuit, dar Raluca are ani de experienţă în spate, să vină acum alt dirijor care să preia corul fără nicio experienţă, să lucrezi cu copii este foarte greu, iar un dirijor ar trebui să aibă experienţă în lucrul cu copiii, ca să poată să facă faţă", a declarat presei Carmen Mălăncuş, mama unei fetiţe din Corul Junior.

Un alt părinte crede că decizia de concediere a dirijorului este una nedreaptă.

„Ca părinte mi se pare că se face o nedreptate foarte mare dirijorului Raluca Zaharia. Să porneşti cu un cor e ca şi cum ai porni cu un copil la drum şi îl formezi şi apoi dintr-o dată rămâne copilul fără părinţi, fără părintele spiritual din muzică, din operă. Să schimbi organigrama în timpul stagiunii e un lucru care nu se face", a explicat Nicolae Diaconu, tatăl unei fete.

Cei prezenţi la protestul organizat în faţa Operei Naţionale Române din Iaşi au afişat şi un banner pe care au scris „Redaţi demnitatea Operei din Iaşi!" şi afişe cu mesaje precum „Lăsaţi în pace postul de dirijor cor pe care l-aţi acceptat în 2017”, „Corul Junior = Raluca Zaharia” sau „Nu schimbaţi organigrama după bunul plac".

Raluca Zaharia este în preaviz, după ce managerul Operei Naţionale Române din Iaşi, Beatrice Rancea, a reorganizat organigrama. Postul de dirijor al Ralucăi Zaharia a fost închis.

„Le sunt extrem de recunoscătoare, nu m-am aşteptat la acest fel de reacţie. (...) Cu doamna Rancea (Beatrice Rancea – n.r.) m-am întâlnit pe holurile instituţiei de două ori şi ne-am salutat", a explicat Raluca Zaharia.

Potrivit unor surse, Corpul de Control al ministrului Culturii este prezent în aceste zile la Iaşi, la Opera Naţională. Următorul spectacol în care ar trebui să cânte Corul Junior are loc joi după-amiază.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici